Sponsor Service-revisor i Oslo tingrett

Publisert: 2. februar 2009 kl 08.00
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

De to revisorene er tiltalt for grove overtredelser av flere bestemmelser i revisor- og regnskapsloven. Revisorene skal, ifølge tiltalen, ha levert reviderte regnskaper som gjorde at Sponsor Service i 2000 på en uriktig måte kunne inntektsføre kontrakter som beløp seg til minst 22 millioner kroner. I 2001 skal revisor- og regnskapsmanglene ha ført til at selskapet kunne inntektsføre minst 55 millioner kroner på en uriktig måte.

Regnskapsføringen gjorde at årsregnskapene til Sponsor Service i disse to årene viste et resultat som var mye bedre enn det som var tilfellet, og det førte også til en overvurdert balanse for selskapet, går det fram av tiltalen.

Var inhabil

På grunn av helseproblemer er det bare den ene av de to Ernst & Young-revisorene, Jan Olav Korsmo, som møter i Oslo tingrett mandag. Rettssaken mot medtiltalte, Erland Ødegård Stenberg, kommer opp for retten til våren, opplyser den ene av de to aktorene i saken, statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim, til NTB.

Tiltalen mot de to revisorene ble tatt ut i begynnelsen av mars 2007, og rettssaken skulle egentlig ha gått i fjor vår. Men forsvarerne til de to tiltalte revisorene, advokatene Else Bugge Fougner og Ellen Holager Andenæs, mente at den ansvarlige for saken i Økokrim, førstestatsadvokat Gunner Holm Ringen, ikke kunne møte som aktor i rettssaken fordi han var inhabil.

Habilitetsspørsmålet gikk helt til Høyesterett som i mars i fjor kom fram til en avgjørelse som støttet forsvarernes syn.

Skulle bli revisor

Saken fortsetter under annonsen

De to forsvarerne mente at Holm Ringen var inhabil fordi han bare noen uker etter den bebudede rettssaken i fjor, skulle begynne som partner i PricewaterhouseCoopers, som er konkurrent til Ernst & Young. Holm Ringen opplyste i januar i fjor at han skulle begynne i PricewaterhouseCoopers, og de to forsvarerne mener at Økokrim allerede da burde funnet en ny aktor i rettssaken.

Dette er også forklaringen på at rettssaken mot de to revisorene kommer opp først i år, påpeker Else Bugge Fougner overfor NTB.

Statsadvokat Bård Thorsen mener at også de to forsvarerne må ta sin del av skylda for forsinkelsen.

- Vi har vært klar siden september i fjor, men tidspunktet for rettssaken skulle jo passe også for den andre siden, sier Thorsen til NTB.