Solheim: - Reiselivsutviklingen må skåne naturen

Publisert: 8. januar 2009 kl 14.38
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen av «Reiseliv 2009», og ble etterpå fulgt rundt på messeområdet for å få et innblikk i hva reiselivets aktører i inn- og utland har å by publikum. Utstillingen er åpen for publikum lørdag og søndag mens torsdag og fredag er for fagbesøkende.

Statsråd Solheim advarer mot inngrep i naturen som truer strandsonene i Lofoten og Vesterålen samt de områdene som har UNESCO-status, og mener at få turister vil komme til områder der kraftlinjer dominerer.

- Og for reiselivsnæringen er det bare ett spørsmål som gjelder: Hvordan få mer miljøvennlige fly, mer miljøvennlig flydrivstoff, og hvordan hotellene kan drives med mindre utslipp til naturen, sa miljøvernminister Erik Solheim.

Vil ha ferier

Kriseår eller ikke - er det én ting som er sikkert i 2009, så er det at de fleste av oss skal ha våre tilmålte hovedferier

Alle reiselivseksperter er enige om hovedferiene. Men ut over det vet de ingen ting konkret om reiselivsåret vi nettopp har gått inn i. Finanskrisen har satt sine spor også hos feriearrangører og reisebyråer. Der er kapasitetsnedtrappingen allerede i gang for å spare omkostninger.

Prognosene for ferieåret er for lengst revidert. Nå forestiller man seg færre reiser til utlandet, feriemål ikke så langt unna som tidligere, rimeligere reiseopplegg og mindre forbruk på feriestedet.

Saken fortsetter under annonsen

Norsk overnattingsnæring er usikker på hvor mange som kommer fra utlandet og om nordmenn i år vil feriere mer i sitt eget land. De klamrer seg imidlertid til et halmstrå om at en svak norsk krone kan gi mer trafikk til våre hovedmarkeder. Så får vi se ved årets utgang om vurderingene per januar 2009 var holdbare.

Men ferie skal vi ha - uansett, og kanskje en kort storbyferie eller to. Kari og Ola Nordmann har i år vel 50 milliarder kroner å bruke på ferie og fritid. Det vet selvsagt reiselivets nasjonale og internasjonale kremmere, som nå står klare til å fravriste oss noen av disse kronene.

Tradisjonelt

For reisebransjen er det gjort visse forandringer, men for publikum vil messen Reiseliv 2009 fremstå som temmelig tradisjonell med inndeling av nasjonale og internasjonale utstillere, hyttetorg og torg for campingvogner og bobiler.

150 land og 560 utstillere har i år valgt å bruke markedsføringspenger på reiselivsmessen. Det er vesentlig færre land og utstillere enn på fjorårets messe.

Såkalt regionpartner er i år USA, som stiller med en svært stor stand, og der man håper at Obama-effekten skal slå positivt ut for det norske marked i 2009. Og ved standen til Israel håper man at konflikten med Gaza ikke skal føre til stort fravær av helt nødvendig internasjonal turisme.

Minus Vestlandet

Saken fortsetter under annonsen

De norske utstillerne er i hovedsak knyttet til de regionale og lokale reiselivsproduktene, men store deler av Vestlandet - inkludert Bergen og markedsføringsselskapet Fjord Norge - glimrer igjen ved sitt fravær. Star Tour og en rekke mindre og mellomstore turoperatører er med, mens Ving er fraværende også i år.

Seksjonen for Romturisme er rosinen i pølsa. En modell av flyet til Richard Bransons romturistselskap Virgin Galactic er bygget opp, og standen blir trolig favoritt for både barn og voksne i helgen.

(©NTB)