Solheim jubler over vedtak om utslipp fra skip

Publisert: 5. april 2008 kl 12.45
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I praksis innebærer de nye og strenge kravene for å redusere luftforurensning fra skip at skip innen få år ikke lenger kan bruke tungolje. Dermed kan det også bli slutt på alvorlig oljesøl ved skipsuhell.

- Dette har stor betydning for miljøet og for skipsfarten. Her har Norge fått gjennomslag for regler som får følger for hele verdensflåten, sier Solheim i en pressemelding.

De nye kravene berører både svoveldioksid (SO2) og nitrogenoksider (NOx), som bidrar til helseplager både for dem som bor og oppholder seg ved havnene og til forsuring av skog og vann.

- Dette betyr at tungolje blir faset ut som drivstoff på skip, og det blir brukt renere drivstoff. Dette har vært viktig for Norge. Det betyr både at utslippene til luft går ned, og at det blir mindre forurensning hvis det skulle skje et skipshavari nær land, sier Solheim.

Det var Norge som tok opp at IMO skulle etablere strenge krav, og Norge har arbeidet med dette siden 2005.

- Vedtaket er historisk. Nå blir det radikale utslippsreduksjoner fra skip. Det har vært motstand både fra oljeindustrien og deler av skipsfarten. Men nå er vi i mål, og det er en stor miljøseier, sier Solheim. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen