muhammad_yunus_.jpg

Solheim går god for Grameen-Yunus

Publisert: 8. desember 2010 kl 08.13
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Solheim ba NORAD om en redegjørelse for bruken av norske bistandspenger i Bangladesh på 1980 og 90-tallet etter at NRK Brennpunkt i forrige uke rettet et skarp søkelys på virksomheten som blir drevet av fredsprisvinneren Muhammad Yunus og hans forskjellige Grameen-selskaper.

Rapporten fra NORAD viser at Grameen Bank i 1996 overførte 608,5 millioner kroner til selskapet Grameen Kalyan som ble eid av ni toppledere i Grameen Bank. Selskapet var organisert som et non-profit selskap med begrenset garantiansvar for deltakerne.

Formålet med selskapet var imidlertid å yte lån og tilskudd til en rekke gode formål, ikke minst formål som kom ansatte i Grameen-systemet til gode.

Da det ble oppdaget at 170 millioner norske bistandskroner var overført til Grameen Kalyan utløste det forhandlinger med den norske ambassaden i Bangladesh som endte med at de 170 millionene ble tilbakeført Grameen Bank, viser rapporten.

– Saken ble avsluttet gjennom den avtalen om tilbakeføring som ble inngått i mai 1998 under den daværende regjering, sier Erik Solheim.

Alle avtaler mellom NORAD og Grameen Bank samt en rapport utarbeidet av ECON ble tirsdag gjort offentlige på UDs hjemmeside. (©NTB)

 

Saken fortsetter under annonsen