Snart kan du ærekrenke hvem du vil

Publisert: 9. desember 2008 kl 08.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Vi gir nå ytringer det vernet vi mener er riktig. Ikke fordi vi mener det er greit at folk æreskjeller hverandre, men fordi vi mener dette ikke hører hjemme i strafferetten. Enten må man slå tilbake verbalt, eller bruke mekanismer utenfor strafferetten som konfliktråd, Pressens Faglige Utvalg eller lignende. Strafferetten er ikke løsningen for alt som er vondt og leit, sier Storberget til Aftenposten.

Det å erklære en ytring «død og maktesløs» - mortifikasjonsinstituttet - forsvinner også. Endringene vil trolig komme før jul, og vil være del av den største omleggingen av straffeloven siden 1902.

Storberget sier at menneskerettighetskonvensjoner som Norge har signert, har spilt en rolle for regjeringens standpunkt.

- Terskelen for å fremsette ytringer er blitt senket internasjonalt. Norsk rettspraksis har flere ganger kollidert med avgjørelser i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Storberget.

Datatilsynet, Dommerforeningen, Politidirektoratet og Politihøgskolen mente under høringsrunden at ærekrenkelser fortsatt skulle være kriminelt. Straffelovkommisjonen ønsket heller ikke å gå så langt som regjeringen. Men Advokatforeningen, Norsk Redaktørforening og Riksadvokaten har nå fått sine bønner hørt. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen