Smøring med småkaker

Publisert: 25. september 2007 kl 10.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
I dag feirer kineserne høsttakkefest. Da skal sjefen og forretningskontakter bestikkes med små, runde månekaker.

Betydningen av disse kakene, som skal minne om månen, er langt større enn at de kun tjener som vomfyll på en kjølig høstkveld, melder E24. Markedet eksploderer av eksklusive småkaker som skal smøre sjefer, forretningsforbindelser eller offisielle tjenestemenn.

Kineserne har et eget uttrykk for slike kontakter: Guanxi. Du kommer ingen vei i Kina uten gode guanxi. Og guanxiene må smøres, ofte med middager, gaver og oppmerksomhet. Månekakene har de siste årene blitt selve symbolet på hvordan guanxi-systemet fungerer.

Flere år har myndighetene forsøkt å slå ned på småkakekorrupsjonen, men næringslivet mater hverandre med godsakene som aldri før.

Mange av eskene har en prislapp på mange tusen kroner. De dyreste eskene Zhao Yujie, en butikkekspeditør i Beijing sentrum, har solgt denne høsten koster opp mot 3000 kroner.

- Det er en sånn eske du gir til sjefen din, sier hun.

Men i jakten på den viktige kontrakten, de nøkkelforbindelsene og fremtidige leveranser har kineserne skapt et marked for virkelig dyre månekaker.

Månekaker i rent gull finnes til salgs hos juvelerer i alle Kinas storbyer. Enkelte esker med vanlige månekaker inneholder også ekstragaver - eksklusive vinflasker, diamantringer eller kostbare Buddha-figurer. I fjor ble det gitt bort en eske med månekaker som også inneholdt nøkkelen til en splitter ny leilighet, melder nettstedet.

Saken fortsetter under annonsen