Skeptisk til Israel-gransking

Publisert: 6. januar 2009 kl 07.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Oppfordringen fra finansministeren bryter med prinsippet om at oljefondet ikke skal brukes som redskap i norsk utenrikspolitikk. Halvorsen går langt i å antyde en norsk investeringsboikott av Israel, sier Foss til NTB.

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener situasjonen på Gazastripen er så tilspisset at en gjennomgang av selskapene som opererer i Israel og de palestinske områdene, er på sin plass.

- Vi må forsikre oss om at norske sparepenger ikke er inne i selskaper som medvirker til brudd på menneskerettighetene eller folkeretten, sier hun.

- Intern brannslukking

Per-Kristian Foss, selv tidligere finansminister, mener Halvorsen gjør det vanskeligere for utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) å nå fram med Norges syn overfor Israel.

- Halvorsens ensidige fokusering på Israel er galt. Situasjonen på Gazastripen blir ikke bedre av at hun knekker til med pengevåpenet. Jeg oppfatter dette som intern brannslukking i SV, sier han.

Kristin Halvorsen er blant statsrådene som skal møte i Stortingets muntlige spørretime på onsdag. Der vil hennes oppfordring til etikkrådet for oljefondet, bli utfordret, varsler Foss.

Saken fortsetter under annonsen

- At dette blir et tema, kan jeg garantere, sier Høyre-nestoren.

- Egen utenrikspolitikk

Også Fremskrittspartiet er kritisk til finansministerens utspill. Hun blander politikk, butikk og etikk, mener Christian Tybring-Gjedde.

- Hennes fordommer mot Israel gjør at hun nå uttaler seg i strid med de internasjonale regler Stortinget har vedtatt for investeringer gjennom oljefondet. Det virker nærmest som om oljefondet skal bedrive en selvstendig utenrikspolitikk, sier Frp-representanten.

Tybring-Gjedde bruker betegnelsen «Israels forsvarskamp mot palestinerne» om det som nå foregår på Gazastripen.

- Halvorsen har tidligere oppfordret til boikott av israelske varer. Det er betenkelig at SVs og hennes personlige, negative holdninger til Israel på denne måten kan fremmes gjennom et så viktig embete som finansministerposten, sier han.

Kristin Halvorsen avviser at hun har ambisjoner om å drive utenrikspolitikk, men peker på at regjeringen har en annen holdning til konflikten i Midtøsten enn deler av opposisjonen.

Saken fortsetter under annonsen

- Vi kan jo tenke oss hva alternativet til dagens regjering ville ha vært. Høyre, Fremskrittspartiet og KrF ville ha stilt seg på den helt motsatte side, og det ville ha vært veldig tungt for mange nordmenn.

(©NTB)