Skarp kritikk av klimafond

Publisert: 15. april 2008 kl 09.33
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Du kjører en lastebil inn i et hus og tilbyr de som bor der lån for at huset skal bli reparert, sier Nina Dessau fra Global Migrants for Climate Action for å beskrive et nytt tiltak fra Verdensbanken ifølge Klassekampen. Strategic Climate Fund vil tilby lån til utviklingsland som ønsker å tilpasse seg klimaendringene, i motsetning til FNs tankegang hvor tilpasningstiltak i hovedsak skal finansieres av rike land.

24 miljø- og utviklingsorganisasjoner har sendt et brev til Verdensbankens sekretariat hvor de ber om at forslaget om klimafond trekkes, eller i det minste utsettes til u-landene er sikret medbestemmelse i hvordan fondene skal fungere. Kirkens Nødhjelp og Naturvernforbundet er med på brevet gjennom Friends of the Earth.

- I den nåværende situasjonen er det avgjørende at u-landene føler at de sitter i forsetet og har styring på fondene knyttet til klimaendringene, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Atle Sommerfeldt.

Til tross for kritikken vil miljøminister Erik Solheim ikke love at Norges klimamilliarder holdes utenfor Verdensbanken.

- Disse tingene må bringes sammen. FN og Verdensbanken må samarbeide. Verdensbanken har foreslått en rekke fond, det finnes også flere fond innenfor FN-systemet, i tillegg til bilaterale fond. Dette er ikke galt, men et uttrykk for at stadig flere ønsker å bidra. Utgangspunktet vårt er at disse fondene må bringes sammen, sier Solheim.

Saken fortsetter under annonsen