Sjokkert over manglende bevissthet

Publisert: 28. januar 2008 kl 08.52
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Dette til tross for at de samlet kunne spart milliardbeløp på årsbasis, skriver Aftenposten.

Minst 20 prosent av strømforbruket i norske næringsbygg kommer fra drift av pc-er, servere og annet it-utstyr, anslår bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

Samlet prislapp er omtrent tre milliarder kroner i året. Produksjon av denne strømmen fører til 750 000 tonn CO2- utslipp, tilsvarende 250 000 norske biler i løpet av et helt år.

- Med enkle grep kunne man spart mellom 10 og 50 prosent, både i CO2-utslipp og i kroner og øre. Det kan totalt sett dreie seg om milliardbeløp på årsbasis, sier Liv Freihow Liv Freihow, prosjektleder for «Grønn IT» hos IKT-Norge.

En spørreundersøkelse utført for IKT-Norge av Visindi blant 500 it-sjefer viser at kun 4,5 prosent av disse legger avgjørende vekt på energiforbruk når de investerer i nye IT-systemer. 41 prosent vurderer strømforbruket, men vektlegger det ikke mye, mens mer enn 42 prosent ikke bryr seg om energiforbruk i det hele tatt.

- Vi må si vi er sjokkert over hvor lite bevissthet det er blant norske it-sjefer når det gjelder energibruk. Det er ikke å forvente at de er opptatt av CO2-utslipp, men at de ikke tenker på at de kan spare enorme summer er sløvt, sier Freihow, og påpeker at strømutgiftene utgjør en stadig større del av de totale kostnadene ved maskinvare.

Saken fortsetter under annonsen