138358591_sieme.jpg

Siemens under observasjon

Publisert: 13. mars 2009 kl 14.20
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Finansdepartementet utelukker det kinesiske selskapet Dongfeng Motor Group Co. Ltd fra Statens pensjonsfond - Utland. Selskapet selger militære lastebiler til Burma.

Finansdepartementets avgjørelse er basert på råd fra Etikkrådet.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier selskapet ikke kan finansieres fordi det gjennom sitt salg av militært materiell støtter militærdiktaturet i Burma.

Finansdepartementet har i tillegg besluttet å sette det tyske selskapet Siemens AG under observasjon på grunn av den grove og systematiske korrupsjonen som har foregått i konsernet i en årrekke. Grov korrupsjon kan danne grunnlag for utelukkelse fra Statens pensjonsfond - Utland, eller Oljefondet. Selskapet skal nå observeres av Norges Bank og Etikkrådet i fire år.

Etikkrådet har tidligere rådet Finansdepartementet om å utelukke selskapet fra Oljefondet på grunn av risikoen for medvirkning til grov korrupsjon.

- Jeg er enig med Etikkrådet i at Siemens AG har vært innblandet i grov korrupsjon. Når jeg likevel vil se an utviklingen, skyldes det utviklingen i Siemens og de tiltakene selskapet har iverksatt for å bekjempe korrupsjon, særlig det siste året, sier finansministeren.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen