Senker København-ambisjoner

Publisert: 4. desember 2009 kl 08.41
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Fire dager før klimatoppmøtet starter i København, gjør miljøvernminister Erik Solheim (SV) det klart at Norge offisielt justerer ned mål og ambisjoner med dette møtet. Vi vil nå jobbe for å forsegle enigheten om det som så langt er oppnådd.

- Det er dessverre lite sannsynlig at man vil klare å bli enige om en ratifiserbar avtale som favner alle forhandlingsspørsmålene i København, sa Solheim da han torsdag orienterte Stortinget om de norske posisjonene før det forestående klimatoppmøtet i den danske hovedstaden.

Norge justerer derfor kursen og senker målet. Solheim mener det beste som kan komme ut av København-møtet nå, er «å forsegle enigheten» om det som så langt ligger på bordet.

- Dette må gjøres i form av en politisk forpliktende avtale, så landene ikke kan gå tilbake på den i ettertid, sa Solheim.

I front - på ord

Både Fremskrittspartiets og Høyres energipolitiske talspersoner ønsker Solheims justering av mål og ambisjoner velkommen.

- Han spiller forventningene kraftig ned, og for så vidt blir det dermed mer i tråd med hva vi er i stand til å oppnå her hjemme, sier Høyres Nikolai Astrup.

Saken fortsetter under annonsen

Derimot er problemet ifølge Astrup mangel på virkemidler:

- Det er urovekkende at Norge, som har alle forutsetninger for å være et foregangsland, mest av alt er det i ord, sier han.

Ketil Solvik Olsen (Frp) mener at Norge har vært naive, men at miljøvernministeren nå er «innhentet av den globale virkeligheten».

- Vi må erkjenne at hensynet til arbeidsplasser og behovet for sikker energiforsyning er de sterke drivkreftene i store land som Kina og India, også innen miljøpolitikken, sier Solvik Olsen.

Obama-nøkkel

Solheim sa i sin redegjørelse at det er for mange løse tråder og for stor uenighet om formen på en avtale, men at Norge fortsatt vil jobbe for en ratifiserbar avtale.

- Arbeidet må fortsette umiddelbart etter København-møtet, sier Solheim som slår fast at USA sitter med nøkkelen.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg er overbevist om at Obama-administrasjonen vil at USA skal være med i en ny avtale. Utfordringen er imidlertid å få USA til å forplikte seg internasjonalt til konkrete og ambisiøse utslippsreduksjoner, på lik linje med andre industriland. USA ønsker ikke å gjenta det som skjedde i Kyoto, hvor avtalen ble undertegnet, men da kongressen ikke godkjente den i ettertid, sa Solheim.

Bortkastet?

Stortingsdebatten som skal følge etter Solheims redegjørelse, skal holdes fredag. Dette er for nært opptil klimamøtet, og det hele blir dermed mest et spill for galleriet, mener opposisjonen.

- Solheim sier at han inviterer til åpen debatt. Men det er for naivt å tro at vi kan påvirke norske forhandlingsposisjoner i en debatt som holdes samtidig med at statsråden pakker kofferten, sier Solvik Olsen. (©NTB)