Selskaper siktet for grov svindel med klimakvoter

Publisert: 26. februar 2010 kl 09.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Skatt Øst gjennomførte denne uken flere razziaer mot to selskaper denne uken. Selskapene er nå siktet for å ha unndratt moms for til sammen over 127 millioner kroner, skriver VG.

- Det er trist å se at et slikt system tilsynelatende blir utnyttet. Vi står trolig overfor omfattende og svært alvorlige avgiftsunndragelser og utnyttelse av klimakvotehandel til egen vinning, sier seksjonssjef Øyvind Bakken i Skatt Øst.

Internasjonalt nettverk

Selskapene har ikke levert pliktige omsetningsoppgaver, selv om de har handlet utslippskvoter for store summer. Senest mandag kjøpte de kvoter for til sammen 43 millioner kroner.

Metodene svindlerne bruker, omfatter et nettverk av bedrifter rundt om i Europa som kjøper og selger CO2-kvoter av hverandre uten å innrapportere momspliktig omsetning.

I nettverket, som også kan bestå av selskaper som er uvitende om at de er delaktig i en svindel, kan enkelte ledd også kreve refusjon fra staten for omsetning selgeren ikke innbetalte moms av i utgangspunktet.

Selskapene kreves også for tilleggsavgift på 63, 7 millioner kroner. Oslo byfogdembete ga Skatt Øst medhold i å ta beslag i inntil 194 millioner kroner fra selskapene, for å sikre at de får inn de utestående avgiftene.

Saken fortsetter under annonsen

Storsvindel i Europa

Under aksjonen denne uken tok skattemyndighetene beslag i blant annet penger på bankkontoer og utestående krav hos kunder.

Skatt Østs oppfatning er at begge selskaper unndrar avgift etter samme modell. De skal ha «unnlatt å rapportere merverdiavgiftspliktig virksomhet av meget betydelig omfang. Statens oppfatning er at unndragelsen er satt i system,» heter det i kjennelsen fra byfogden.

Politiet i Oslo har foreløpig tatt ut tre siktelser, men kan ikke utelukke flere.

Europol slo i desember alarm om massiv klimakvotesvindel i Europa.

- Bakgrunnen er at man i hele EU har sett at opp mot 90 prosent av all kvotehandel har vært basert på urettmessig utnyttelse av avgiftssystemet, sier Bakken til VG. (©NTB)