Rødt: - Pensjonsjuksere må bak lås og slå

Publisert: 2. september 2008 kl 10.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Noen av dem bør settes bak lås og slå. Vi må ha likhet for loven. Det er et overordnet rettsprinsipp i Norge, sier partileder Torstein Dahle.

Rødt går til Økokrim fordi partiet ikke stoler på at Stortinget selv kan gjøre en troverdig og ansvarlig gransking.

- For vanlige trygdemottakere ville dette ha blitt en politisak. Skal Stortinget selv gjøre dette, blir det bukken og havresekken. Heller ikke en ekstern gransking er nok, sier Dahle til NTB.

Han godtar ikke gjennomgangstonen i forklaringene til de innrapporterte representantene om at de handlet i god tro.

- Den enkelte har selv ansvaret for å gi riktige opplysninger, sier Dahle.

Ingen kommentar

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier gjennom sin rådgiver Øistein Mjærum at han la alle kortene på bordet allerede i 2006 og at han i fortsettelsen vil forholde seg til Stortinget i denne saken.

Saken fortsetter under annonsen

Anmeldelsen fra Rødt vil Bondevik ikke kommentere.

Rødt-leder Dahle ble mandag ettermiddag sluppet opp i resepsjonen til Økokrim med en hale av fotografer etter seg. Overrekkelsen var ellers en ganske hverdagslig seanse, og ingen fra Økokrims ledelse var møtt fram.

Dahle henviser til Riksrevisjonen rapport, der seks navngitte tidligere stortingsrepresentanter blir trukket fram i forbindelse med urettmessig utbetaling av tidligpensjoner fra Stortinget.

Vil granske alle

- Men vi ønsker at alle de 42 representantene som fikk slik pensjon i perioden 1998-2008, skal bli gransket. Det kan være flere tilfeller av bevisst juks, i så fall er det rent bedrageri, med en fengselsramme på tre år. I andre tilfeller kan det ha være holdt igjen relevante opplysninger, og da er det snakk om grov uaktsomhet med inntil to år i fengsel, sier partilederen.

Dahle opplyser at han selv og partikontoret har fått en strøm av protester fra vanlige folk som selv er blitt straffet på grunn av bagatellmessige overskridelser av trygderegelverket.

- Folk er rasende og opprørt. Jeg har knapt opplevd maken til kraftige reaksjoner, sier partilederen.

Saken fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap kommer sammen tirsdag klokken 13 for å drøfte den videre håndteringen av saken. Det er ventet at granskingen av Stortingets praksis vil bli satt bort til eksterne eksperter på juss og pensjonsrett. (©NTB)