Røde Kors dyrest i drift

Publisert: 21. januar 2010 kl 09.03
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Norges Røde Kors bruker langt mer penger på administrasjon og pengeinnkreving enn det mange andre bistandsorganisasjoner gjør. Organisasjonen som bruker pengene mest effektivt, er Norsk Folkehjelp. Det viser en undersøkelse gjennomført av tidsskriftet Kapital.

Mens 90 prosent av midlene som blir samlet inn av Norsk Folkehjelp går direkte til bistand, er det den offentlige støtten som redder regnskapet til Norges Røde Kors. I 2008 brukte nemlig organisasjonen mer penger på administrasjon og pengeinnkreving enn det de faktisk klarte å samle inn, ifølge Kapital.

Dyr administrasjon

For hver hundrelapp du gir til Norsk Folkehjelp, går 93 kroner til faktisk hjelp og 7 kroner går til administrasjon. Gir du pengene til Røde Kors, går en stor del av hundrelappen med til administrasjon.

Ifølge Kapital sine beregninger er Norsk Folkehjelp den hjelpeorganisasjonen som bruker bistandsmidlene mest effektivt.

- Vi har ingen magisk formel for effektiv drift, men det er klart at det er positivt og gledelig at vi kommer så godt ut i disse undersøkelsene, sier kommunikasjonssjef Tor Henrik Andersen i Norsk Folkehjelp til Klassekampen.

Automat-tap

Saken fortsetter under annonsen

Andersen vil likevel ikke kritisere andre organisasjoner som bruker mer penger på administrasjon.

- Kapital-undersøkelsen vurderer jo utelukkende hvor effektivt pengene er brukt. De som gir penger, må jo også vurdere hva de vil gi penger til, sier han.

Norges Røde Kors forklarer tapene i 2008 med bortfallet av inntekter fra spilleautomater.

- Vi har vært i en omstillingsperiode de to siste årene der vi har måttet trappe ned driften, sier kommunikasjons- og markedsdirektør Bernt. G. Apeland til Klassekampen. (©NTB)