Risikofylt oljesand

Publisert: 7. november 2007 kl 09.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Oljeutvinning fra oljesand er et oljeprodukt i toppen av kjeden av forurensende oljeprodukter. Det er verre enn gass, verre enn gjennomsnittlig olje og nær kull, sier sjeføkonom Fatih Birol i Det internasjonale energibyrået,IEA, til Aftenposten.

StatoilHydro

StatoilHydro er i dag involvert i et stort utbyggingsprosjekt for oljeutvinning i Canada. Selskapet skal satse milliarder av kroner på oljeutvinningen fra oljesand, eller tjæresand, og er blitt møtt med massiv miljøkritikk her hjemme for satsingen.
Selv om Birol ikke direkte vil kommentere det norske storselskapets satsinger, ser han klare problemer med oljesand, både når det gjelder klimaeffektene, og også når det gjelder risikoen for at lønnsomheten kan påvirkes av kommende miljøavgifter på karbon.

Risikofylt

- All oljevirksomhet er risikofylt, men når det gjelder ikke-konvensjonell olje, er det en risiko som også omfatter CO2-spørsmålet. Hvis det etter Kyoto kommer en miljømessig arkitektur der nasjonene som har tungoljeressurser blir en del av et slikt arrangement, kan en karbonskatt få konsekvenser for kostnadene ved produksjon av tungolje, sier Birol.
Men det er flere problemer knyttet til oljesand enn vanlig olje, mener han.
- Det første problemet er kostnadsspørsmålet. Kostnadene er ikke bare utvinningskostnadene, men også at du må bruke mye kostbar gass for å få ut ikke-konvensjonell olje. Det andre problemet er miljøet, der CO2-utslippene nesten er som for kull. Det tredje problemet jeg ser er spørsmål knyttet til raffineriene. Å raffinere en så tung olje får følger for raffineringsprosessen, sier Birol.
Til tross for problemene regner Birol likevel at med oljesand kan få økt betydning i årene fremover.

Saken fortsetter under annonsen