138305968_vei_b.jpg
Vegdirektoratet måtte i fjor betale 1 million kroneri bot for å ha inngått en avtale uten å hente inn flere tilbud om produksjon av kjennemerker for kjøretøy. Det var den første boten KOFA har tildelt for slike brudd.

Rekordmange regelbrudd

Publisert: 4. januar 2008 kl 09.06
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Kommuner og offentlige etater bryter i omfattende omfang de statlige anbudsreglene som gjelder når de skal kjøpe inn varer og tjenester.

Det endelige tallene fra Klagenemda for offentlige anskaffelser, KOFA, viser at det ble begått 119 brudd på regelverket for offentlige anbud i 2007.

Det er ny rekord.Til sammenligning ble det avdekket 80 regelbrudd i 2006.

Ifølge sekretariatsleder Anneline Vingsgård i KOFA dreier hoveddelen av sakene seg om selve evalueringsprosessen, og manglende begrunnelse for at nettopp en leverandør er blitt valgt fremfor en annen.

Ifølge lovverket skal avgjørelser om en kontraktstildeling alltid begrunnes i en såkalt anskaffelsesprotokoll. Her skal også evalueringsprosessen som har ført til tildelingen beskrives. Tilbydere skal alltid gis en begrunnelse for avslag.

Men vi mottar klager på alle områder, og i alle spektre av lovverket, påpeker Vingsgård.

Ikke nødvendigvis verre

Saken fortsetter under annonsen

Sekretariatslederen i KOFA understreker også at tallene ikke nødvendigvis viser at kommuner og offentlige etater gjør flere feil enn tidligere, eller at de i større grad enn tidligere tilsidesetter regelverket.

- Vår inntrykk er at leverandørene har fått bedre kjennskap til lovverket. Klagene vi får inn nå er bedre begrunnet og dokumentert enn tidligere. Derfor er det også lettere å avgjøre om det er begått regelbrudd eller ikke, forklarer Annline Vingsgård

Flere brudd - færre klager

Klagenemda for offentlige anskaffelser ble oppnevnt i 2003.

Samlet sett er antall klager til KOFA gått ned de siste to årene. Fra rekorden på 260 i 2005 til 217 i 2007. Dette kan også være et tegn på at leverandørene begynner å bli mer sikre på hva det skal klage på når de først klager, mener KOFA.

Korrupsjon

Det offentlige, inkludert kommuner og underliggende etater, handler hvert år varer og tjenester for om lag 280 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen

I følge en rapport som Riksrevisoren la frem i oktober øker brudd på anskaffelsesreglene sjansen for korrupsjon i offentlige virksomheter.

- Her ligger det enorme muligheter for misligheter og korrupsjon, sier riksrevisor Jørgen Kosmo. Ifølge Riksrevisjonen har både samferdselssektoren og forsvaret lange tradisjoner for å ikke overholde anskaffelsesreglene.

Overrasket og skuffet

Riksrevisor Jørgen Kosmo er både overrasket og skuffet over den nye tallene fra KOFA.

- Vi har hatt fokus på dette over lang tid nå, og vi hadde forventet at situasjonen hadde bedret seg, sier han. Selv om det samlede antallet klager til KOFA er redusert, er det likevel alt for mange regelbrudd, mener Kosmo.

Kosmo mener de mange regelbruddene skyldes både manglende vilje og evne til å følge regelverket.

- En del etater kjenner regelverket, men mangler viljen til å følge det. I andre etater ser vi at de ikke evner å bruke kompetansen de har, sier Kosmo.

Saken fortsetter under annonsen

Tappes for store beløp

Staten blir sannsynligvis tappet for store beløp som følge av brudd på anbudsreglene.

Ukeavisen Ledelse kjenner til flere eksempler der en vare/tjeneste har gått til den leverandør med det høyeste pristilbudet. I enkelte tilfeller har prisen vært nesten det dobbelte av hva konkurrentene har tilbudt.

Begrunnelsene er som regel at det er en samlet vurdering av pris og kvalitet som ligger bak avgjørelsene, og at pris ofte ikke teller mer enn 20 prosent i den samlede vurderingen.

En slik skjønnsmessig vurdering er vanskelig å dokumentere, og gjør det vanskeligere for en leverandør å vinne frem med sin klage i KOFA.

39 av sakene som ble klaget inn for KOFA i 2007 ble avvist fordi «saken er ubegrunnet eller kan klart ikke føre frem».

KOFA er ikke nok

Saken fortsetter under annonsen

Jørgen Kosmo mener et eget klageorgan ikke er nok for å bekjempe korrupsjon og regelbrudd i det offentlige.

- Det må kraftigere lut til. Overtredelser må få konsekvenser for dem som ikke klarer å forholde seg til regelverket. Hvis vi ikke har ansatte som er villige til å følge regelverket, vil det påføre staten store kostnader i framtida, mener riksrevisoren.

Kosmo ser for seg at Staten i større grad stille krav til ansvar overfor offentlig ansatte, for eksempel gjennom ansettelseskontrakter, og at det blir reagert mye strengere på denne typen regelbrudd.

Unngår anbud

Ifølge Riksrevisjonen gjør den manglede dokumentasjonen av anskaffelser det umulig å kontrollere om de offentlige innkjøpene ligger over eller under anbudsgrensen på 500.000 kroner.

Dette fører til at staten betaler mer enn nødvendig, ved at det ikke blir konkurranse om de enkelte kjøp.

Dersom en offentlig instans skal kjøpe en vare eller tjeneste for over 500.000 skal det legges ut på anbud i Norge. Dersom kontrakten overstiger en million, skal den ut på anbud i hele EU.

Saken fortsetter under annonsen

Ukeavisen Ledelse kjenner også til at offentlige virksomheter deler kontrakter i flere biter, slik at de hver for seg ligger under anbudsgrensen, mens den samlede verdien ligger langt over.