Regjeringen legger lokk på lobbyismen

Publisert: 9. juli 2008 kl 08.47
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
I fjor foreslo Venstre at det bør innføres en registreringsordning for lobbyvirksomhet i Stortinget, departementene og på Statsministerens kontor. Nå sier den rødgrønne regjeringen kontant nei til forslaget, skriver Aftenposten.
I et brev til Stortingets kommunalkomité skriver fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) at en registreringsordning vil ha uheldige konsekvenser.

En registreringsordning for lobbyister vil trolig byråkratisere arbeidsformene i departementene vesentlig, og ordningen vil kunne føre til at lobbyvirksomhet blir skjøvet over til mindre forsvarlige og gjennomsiktige former enn i dag, skriver Røys i sitt brev til kommunalkomiteen.

Ifølge Røys vil det også bli vanskelig å avgrense ordningen, for eksempel vil det være nødvendig å ta stilling til om telefonsamtaler, møter på restauranter og lignende skal registreres.

Ifølge Venstres forslag bør lobbyismeregisteret inneholde informasjon om hvem som er i kontakt med hvem, hvilken sak det gjelder og hvem lobbyisten representerer. Venstre og SV har også tidligere foreslått en registreringsordning for lobbyvirksomhet, men da avgrenset til Stortinget.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen