Rapporterer ikke snusk

Publisert: 13. november 2007 kl 08.21
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
- Vi mener det er en betydelig underrapportering, sier statsadvokat Sven Arild Damslora i Økokrim til Aftenposten. Han leder enheten for finansiell etterretning, som i 2006 fikk 10 rapporter om mistenkelige transaksjoner fra advokater. Så langt i år har de fått inn sju.

Revisorer, regnskapsførere, eiendomsmeglere og advokater er pålagt å sende såkalte hvitvaskingsmeldinger, rapporter om mistenkelige transaksjoner.

Revisorene er flinkest i klassen, og rapporterte 46 transaksjoner i 2006, og 64 rapporteringer hittil i år.

Advokater, regnskapsførere og verdipapirforetak er nesten helt stille.

- Jeg tror det er mange årsaker til at de ikke rapporterer. Det kan være mangel på kunnskap om regelverket, og særlig advokater er ekstremt opptatt av å verne om klientforholdet, sier Damslora, som også har møtt direkte motvilje hos advokater mot å rapportere denne typen transaksjoner.

- Vi prøver å fortelle at de løper en risiko. Loven skal også beskytte deres virksomhet og hindre at de trekkes inn i kriminell virksomhet. I utlandet er det eksempler på at både revisjonsfirmaer og advokatfirmaer som har måttet innstille virksomheten fordi de er trukket inn i kriminell virksomhet.

Saken fortsetter under annonsen