Presset UD til å snu

Publisert: 25. mars 2008 kl 09.05
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Før den amerikanskledete invasjonen av Irak i mars 2003 var det strid mellom daværende statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og Utenriksdepartementet (UD), skriver Aftenposten. Strides eple var Norges holdning til at USA og Storbritannia gikk til krig uten et nytt vedtak i FNs sikkerhetsråd.

Det første notatet fra rettsavdelingen i UD antydet at USA og Storbritannia ikke trengte et nytt FN-vedtak for å gå til krig. Vurderingen var at FN-resolusjon 1441 fra november 2002, som påla Irak å oppfylle tidligere krav om avvæpning, ville gi folkerettslig ryggdekning for invasjonen. Ifølge Aftenposten var det umulig for Bondevik å leve med denne tolkningen all den tid Norge ikke var innstilt på å støtte krigen, og han forlangte dermed at UD tolket folkeretten annerledes.

21. mars sendte UD et åpent brev til de parlamentariske lederne, hvor det ble hevdet at det ikke var et klart folkerettslig grunnlag for krigen så lenge Sikkerhetsrådet ikke hadde kommet med en ny resolusjon. Likevel åpnet teksten i brevet for at resolusjon 1441 under visse omstendigheter kunne legitimere maktbruk.

Saken fortsetter under annonsen