Oljefondet øker investeringene i Israel

Publisert: 10. mai 2009 kl 20.39
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Dersom Norge tjener penger på å investere i selskaper bygger muren, bosetninger og annen permanent infrastruktur på okkupert land, blir vi okkupasjonsprofitører, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, til Dagbladet.

Ifølge en undersøkelse som Norsk Folkehjelp har gjort, bryter minst fem israelske selskaper med de etisk retningslinjene til Statens pensjonsfond - Utland.

Selskapene er Elbit Systems som lager overvåkingsteknologi for muren, som delvis går på okkupert palestinsk jord, og Africa Israel Investments som er sterkt involvert i å utvide bosetningene.

Videre har Oljefondet investert i Housing and Construction Holdings, som driver vann-, kloakk- og energiprosjekter på Vestbredden, det tyske selskapet Heidelberg Cement, som eier en israelsk produsent som har produksjon av sement og asfalt på palestinsk område, og Israel Electric Corporation som driver strømforsyning til Vestbredden.

- Dette viser at økte investeringer i Israel uunngåelig fører til medeierskap i selskaper som bidrar til okkupasjonen, sier Eide.

Norsk Folkehjelp peker også på at Israel ble satt opp som referanseporteføljeland av Finansdepartementet bare tre dager etter at angrepet på Gaza ble innledet.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen