Oljefondet-milliarder i gambling

Publisert: 25. september 2008 kl 10.09
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Ved årsskiftet hadde oljefondet verdier for minst en halv million kroner i en lang rekke utenlandske spillselskaper, og langt mer i luksuskasinoer. Det skal være snakk om verdier for nærmere to milliarder kroner, ifølge Dagbladet.

Styreleder Karl Tonny Kværnmo i Landsorganisasjonen for spillavhengige er rasende, og mener det hårreisende og dobbeltmoralsk med tanke på enkeltskjebnene som rammes.

Kulturminister Trond Giske sier han ikke viste om investeringene før Dagbladet i går gjorde ham oppmerksom på det.

- Det er et stort dilemma at vi investerer, og dermed håper på avkastning, i en virksomhet vi ikke har i vårt eget land. Egentlig ønsker vi at disse selskapene skal gå så dårlig som mulig, med tanke på sosiale problemene spillene fører til, sier Giske til Dagbladet.

Ikke dobbeltmoralsk

Finansminister Kristin Halvorsen avviser at oljefondets satsing på spillselskaper er dobbeltmoralsk.

Saken fortsetter under annonsen

- Nei, jeg mener ikke dette er dobbeltmoralsk. Vi kan ikke endre retningslinjer hver dag, og dette temaet sto ikke høyt på dagsordenen da dagens retningslinjer ble fastlagt forrige gang i 2004, sier hun til avisen.

Halvorsen sier hun nå har en ny mulighet til å se på det, i forbindelse med gjennomgangen av etiske retningslinjer som pågår.

Finansministeren antyder langt på vei det vil komme nye etiske retningslinjer for investeringer i utenlandske spillselskaper.