Økt kontroll med lobbyistene

Publisert: 2. april 2008 kl 16.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Dette vil være en obligatorisk registrering hvor man blant annet må oppgi hvem de får betalt av, skriver europanytt.se. Deretter vil de få en passerseddel for tilgang til EUs institusjoner.

Det vil gjelde for enkeltpersoner, representerer fra næringslivet, fagforeningene, miljøorganisasjoner og andre organisasjoner. Hensikten er at man lettere skal se hvilke interesser de representerer.

Både Kommisjonen og parlamentarikere som arbeider med lovspørsmål skal notere i forslaget hvilke lobbyister de har hatt kontakt med i saken. På den måten vil også allmennheten få vite hvem som har vært interessert i saken.

Forslaget kom fra den fiske representanten Alexander Stubb, som i dag er Finlands nye utenriksminister. I konstitusjonskomiteen fikk forslaget 18 av 19 stemmer.

Europaparlamentets arkiv viser at det er om lag 15 000 lobbyister i Brussel i dag, hvorav om lag 5 000 har adgang til Parlamentet. Komitéledere mener likevel de ofte er påtrengende og at de skjuler hvem de går i oppdrag for.

Også EU-kommisjonen vil gjøre noe med alle lobbyistene. "Vi er positive til at parlamentet slutter seg til vår tenkning omkring dette spørsmålet, selv om vi foretrekker et frivillig register som kan omfatte flere", sier talsmannen for kommisjonen, Max Strotmann.

Saken fortsetter under annonsen

Forslaget fra Stubb skal behandles i plenum i Europaparlamentet i mai. Deretter er det meningen at Kommisjonen og Ministerrådet skal overtales til å inngå i en arbeidsgruppe med parlamentet for sammen å utarbeide nye lobbyregler, skriver Europanyt.se