Økokrim etterforsker stortingspensjoner

Publisert: 11. februar 2009 kl 14.11
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Opplysninger som fremkommer i utredning datert 8. januar 2009 fra et ekspertutvalg nedsatt av Stortingets presidentskap, gir etter Økokrims syn rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbare forhold, heter det i en pressemelding fra Økokrim.

De tidligere representantene det er snakk om er Anders Talleraas (H), Magnus Stangeland (Sp), Gro Harlem Brundtland (Ap), Kjell Magne Bondevik (KrF), Tore Austad (H) og Thor-Eirik Gulbrandsen (Ap).

Økokrims mandat er å etterforske og påtale økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet.

- I en første fase vil det bli nærmere vurdert om det er grunn til å gå videre med etterforsking rettet mot enkeltpersoner, og i så fall hvilke. Dette vil bli avklart i løpet av kort tid. Dersom det etter den første og innledende fase besluttes å rette etterforskingen mot en eller flere personer, vil aktuelle navn bli offentliggjort etter at de berørte er underrettet, skriver Økokrim.

Inntil seks års fengsel

Ifølge Dagsavisen skal etterforskningen fastslå hvorvidt det er grunn til å ta ut tiltale mot en eller flere av de tidligere representantene etter straffelovens bestemmelser om grovt bedrageri, bedrageri eller grovt uaktsomt bedrageri.

Grovt bedrageri straffes med inntil seks år, bedrageri med bøter eller inntil tre års fengsel, mens grovt uaktsomt bedrageri straffes med bøter eller inntil to års fengsel.

Saken fortsetter under annonsen

- Dette er en svært spesiell sak, men vi vil jobbe med dem på samme måte som vi gjør med alle saker, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Elisabeth Roscher til Dagsavisen.