Økokrim dropper DnB NOR-anke

Publisert: 3. mars 2009 kl 08.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Dermed blir kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett stående, og Økokrim må nøye seg med å studere et mindre beslag enn ønsket.

- Vi har bestemt oss for ikke å anke. Rammen som er trukket av retten, er tilstrekkelig for at vi kan etterforske saken forsvarlig. Nå vil vi ikke bruke mer tid på denne typen ting, sier førstestatsadvokat Thomas Skjelbred i Økokrim til NTB.

Lagmannsretten opprettholdt i februar Oslo tingretts kjennelse fra desember, som Økokrim anket. Den sier at Økokrim ikke har rett til å bruke beslaglagt materiale som skriver seg fra før 1. september 2005 i innsidesaken mot storbanken.

- Erkjenner ikke feil

Økokrim siktet DnB NOR og to ansatte for brudd på verdipapirhandelloven 23. oktober i fjor. Bakgrunnen var et storstilt salg av statsobligasjoner 9. og 10. oktober, få dager før regjeringens første tiltakspakke mot finanskrisen ble lansert.

DnB NOR gikk rettens vei for å begrense Økokrims bruk av beslaglagt materiale. Banken ville nekte Økokrim innsyn i materiale som ikke skrev seg fra perioden 29. september til 17. oktober, mens etterforskerne krevde å få studere dokumenter fra så langt tilbake som 1995.

- Økokrim er ute på fisketur, sa finansgigantens prosessfullmektig Erik Keiserud da DnB NOR fremmet sitt rettslige krav. Økokrim antydet på sin side at DnB NOR forsøkte å motarbeide etterforskningen, men i retten fikk banken delvis medhold.

Saken fortsetter under annonsen

Førstestatsadvokat Thomas Skjelbred avviser at Økokrim ved å la være å anke til Høyesterett, erkjenner at beslaget i utgangspunktet var for stort.

- Nei, om vi beslaglegger en telefon og kun får lov til å sjekke tekstmeldinger som er nyere enn fire år, betyr ikke det at det var feil å ta telefonen. Det er databeslag vi snakker om her, sier han.

DnB NOR fornøyd

- Vi er tilfreds med at lagmannsrettens kjennelse blir stående. Vi fikk kritikk fordi vi gjorde dette til en sak for domstolene, men to rettsinstanser har nå gitt oss delvis medhold, sier kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen i DnB NOR til NTB.

- Økokrims opprinnelige beslag ville ha krevd en halv kilometer med hylleplass. Det aller vesentligste var uten enhver relevans for siktelsene, legger han til.

DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke har beskrevet innsidesaken som et sjokk. Saken skapte store bølger i det politiske lov, og Bjerke måtte selv tåle kraftig kritikk. Også statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk refs av opposisjonen, fordi han ikke ville offentliggjøre et internt notat, ført i pennen av stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ved SMK. Det ble stilt spørsmål ved om notatet viser at DnB NOR-sjefen fikk fortrolig informasjon om krisepakken før den ble offentliggjort.

Ekstra pikant ble historien for Stoltenberg etter som han er en personlig venn av Rune Bjerke. Kredittilsynet frikjente langt på vei Statsministerens kontor for kontakten med DnB NOR, men Økokrim ser nå nærmere også på denne siden av saken.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)