138305100_fly2.jpg

Nytt marked

Publisert: 17. desember 2007 kl 09.10
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Handelen med CO2-kvoter kommer til å skape et nytt marked i 2008. Her vil det vokse frem nye forretningsmuligheter, både innenfor tjenester og produkter, skriver Økonomisk Rapport. Det vil bli et skrikende behov for nye måter å gjøre ting på og for nye teknologiske løsninger. Nye bedrifter kommer til å vokse frem. Alt dette fordi:


* 2008 blir et CO2-kvoteår fordi Kyoto-avtalen trer i kraft 1. januar. Fra da må bedrifter og land redusere sine CO2-utslipp. Handelen med CO2-kvoter vil øke og kvoteprisen stiger.

* Norges utslipp av CO2 vil øke i løpet av 2008, selv om Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene av CO2. De nye gasskraftverkene på Kårstø og Snøhvit er viktige årsaker til det.

* Det er store muligheter for at regjeringen blir tvunget til å gi bedre støtte til bedrifter som utvikler alternativ energi. Flere bedrifter vil se muligheter her, mange av dem er nystartede. Vind- og bølgeenergi og biodiesel er varme stikkord.

* Flere nye regler og avgifter vil gjøre det dyrere å forbruke forurensende energi.

* Industrien får nye rensekrav. Ny ordning omfatter rundt 40 prosent av norsk industri.

* Regjeringen har bevilget bortimot en milliard kroner til utvikling av CO2-håndtering i 2008. Gassnova er etablert av regjeringen. Senteret skal i samarbeid med forskningsinstitusjoner og bedrifter utarbeide planer, utvikle og teste teknologier for fangst, transport og lagring av CO2 i olje og gassreservoar på havbunnen. Det er fangst av CO2 fra anleggene på Mongstad og Kårstø det hele dreier seg om. Gassnovas primære finansieringskilde vil være avkastningen fra Gassteknologifondet på 2 milliarder kroner.

Saken fortsetter under annonsen