138358345_think.jpg
Elbilen Think

Ny klimaplan med elbilstøtte

Publisert: 12. mars 2009 kl 08.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Storsatsning på elektriske biler og elektrifisering av oljeplattformer er fremtiden, ifølge en fersk klimaplan fra SINTEF, Energibedriftenes Landsforbund og Handelshøyskolen BI.

Norge er nemlig nødt til å legge om energipolitikken dersom klimamålene for 2020 skal nås, mener Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved BI.

- Med denne planen tilfredsstiller vi alle de norske klimamålene, inkludert EUs målsetting om målet om 10 prosent klimavennlig drivstoff, sier Randers til Dagsavisen.

Planen inneholder tiltak som: Å fjerne alle oljefyrer, elektrifisere en tredel av personbileparken, elektrifisere en fjerdedel av oljeplattformene, øke satsningen på energieffektivisering av bygg- og anlegg.

Saken fortsetter under annonsen

I tillegg kommer det flere forslag når planen legges fram mandag. Prislappen vol samlet være på mellom fem og ti milliarder kroner i året.

Elbilstøtte

Klimaplanen anbefaler å gi 30.000 kroner i støtte til hver person som kjøper elbil. Dette er i tråd med et forslag fra Ressursgruppa for elektrifisering av veitransport, der Randers også sitter. Dersom de første 50.000 nye eierne får 30.000 hver av staten, blir prislappen å 1,5 milliarder til sammen.

Ressursgruppen har levert inn forslaget som et innspill til statsbudsjettet for 2010.

- Det er interesse for elbiler, men samtidig er de dyrere enn tilsvarende fossilbiler. Derfor synes vi det er riktig å få til en slik støtte, sier Gøril Andreassen i Zero til Dagsavisen.

Saken fortsetter under annonsen