Norske bedrifter dumper søppel i Afrika

Publisert: 6. november 2008 kl 07.34
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Stadig oftere blir farlig avfall på vei fra Norge for dumping i Afrika stoppet av tollere i Europa, skriver Aftenposten.
Hittil i år har Statens forurensningstilsyn (SFT) fått ni større saker om illegal avfallseksport på sitt bord. Tilfellene dreier seg om alt fra trailere fulle av gamle biler på vei til Afrika til skip som er sendt til Russland uten at det er søkt tillatelse til opphogging.
SFT har aldri fått inn flere enn ti saker årlig og normalt ligger antall saker gjennomsnittlig på fem i året.
- Dette kan tyde på at en del europeiske land har skjerpet kontrollen, sier rådgiver Thor Henriksen i Avfallsseksjonen i SFT.
Saken fortsetter under annonsen
Norske selskaper fyller biler eller båter opp med giftig eller farlig avfall av forskjellig slag for så å sende det ut av landet under dekke av å være lovlig gods. Det er dyrt å håndtere farlig avfall i Norge, og mange penger å spare på kvitte seg med avfallet på denne måten.
- Virksomheten blir sett på som et stort problem i Europa og resten av verden. Det er ingen grunn til å tro at det ikke skulle være et problem i Norge, sier leder Hans Tore Høviskeland ved miljøteamet i Økokrim.
Økokrims trendrapport for 2008 viser at det var en nedgang i miljøkriminalitet fra 2000 til 2003, men at det deretter har økt. (©NTB)