Norsk livsstil kan bli modell for Europa

Publisert: 30. juni 2008 kl 13.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Scase åpnet den matfaglige konferansen «Food for the future» i Stavanger mandag med sitt foredrag om hvordan globaliseringen ubønnhørlig vil medføre en massiv endring i hvordan vi produserer og konsumerer mat i framtiden.
- Dagens utvikling blir mindre og mindre bærekraftig. Dette kan ikke vedvare, og svært mange land i Europa vil tvinges til endring. I Norge har dere derimot en rekke forutsetninger for at denne overgangen vil bli mer smertefri, dere kan dessuten bli rollemodell for andre land, sier Scase til NTB.
Til daglig foreleser Scase ved universitetet i Kent, i tillegg til at han er gründer, entreprenør og forfatter av boka «Global Remix - The fight for competitive advantage».

Må endre stil

Saken fortsetter under annonsen

Scase legger fram de globale endringene i klima, økonomi og befolkningen og viser hvordan de i løpet av de neste tjue årene vil snu opp ned på folks hverdag verden over. Matvarekrisen og de økende energiprisene står sentralt i hans analyse.
Professoren oppsummerer hovedendringene som må komme i fem punkter:
- Folk i verden må spise sunnere, for å unngå livsstilssykdommer og rovdrift på ressursene. Vi må satse på lokal bærekraftig produksjon av matvarer og ikke forvente at alle produkter er tilgjengelige året rundt. Vi må få sunnere livsstil med mer aktivitet og trening. Vi må balansere måltidene bedre, justere sammensetning og mengde. Et sentralt spørsmål blir dessuten om dette skal skje frivillig gjennom opplysning og innsikt, eller om det skal tvinges gjennom av staten, sier Scase.

Norge kan lede an

Han innrømmer at det er store endringer på gang, større enn folk flest innser per i dag.
- Verden står overfor vanskelige overganger, men husk at i alle utfordringer ligger det store muligheter. Norge har de beste mulighetene i Europa. Dere har jordbruksareal nok til å bygge opp lokal matvareproduksjon og en sosial holdning til å trekke i flokk. I tillegg har dere allerede en sunnere livsstil og bedre innstilling til fysisk aktivitet enn de fleste andre land. Ikke minst har dere en regjering med handlingspotensial og god infrastruktur som muliggjør endringer, sier Scase.
Han mener også at norske oljepenger gir Norge et økonomisk forsprang som kan gjøre hele prosessen mer lystbetont og ikke påtvunget.
- Men da må dere slutte å analysere og komme i gang med arbeidet - nå, sier Scase.

(©NTB)