Norge henger etter
Det viser en ny undersøkelse fra konsulentselskapet Accenture. Minst bekymret er forbrukere i Norden, og av de nordiske landene er det forbrukerne i Norge som er minst opptatt av å velge klimavennlig.
- Vi nordmenn har det godt for tiden. Det er kanskje derfor det ikke er flere som bekymrer seg. Internasjonalt ser vi derimot at stadig flere forbrukere velger klimavennlig. Vi vil derfor advare norske bedrifter mot å bli hengende etter i klimasaken, sier Nils Øveraas, administrerende direktør i Accenture Norge.
Det skjer nå store endringer over hele verden i forbrukeres oppfatninger rundt klimaendringene og deres konsekvenser. Dette gir store muligheter for bedrifter som er i forkant og gjør klimasaken til et konkurransefortrinn.
Kunnskapen om klimaendringene sprer seg. Forbrukerne forventer ikke bare at politikerne og bedriftene skal gjøre en innsats, men 71 prosent mener også at enkeltpersoner kan gjøre en forskjell i klimasaken gjennom egne valg og handlinger.
Bekymret
Hele 85 prosent av de spurte i den globale undersøkelsen sier de er bekymret over klimaendringene. Mest bekymret er forbrukere i Brasil, Kina og India: 97 prosent i disse landene sier de er bekymret. Minst bekymret er forbrukere i Norden: Selv om 65 prosent av de spurte i Norge tror at klimaendringene vil påvirke oss, sier bare 59 prosent at de er bekymret over klimaendringene.
- Forbrukere venter at de viktigste effektene av klimaendringene vil komme på ekstremvær, vann, land og biologisk mangfold, men tre av fire tror også at helse blir påvirket, sier Nils Øveraas.
Konsekvenser
Undersøkelsen ser også på i hvilken grad forbrukere vil velge klimavennlig energi. Nesten to av tre (64 %) sier at de er villige til å betale mer for klimavennlige løsninger - i snitt 11 prosent høyere pris. I Norge svarer 54 prosent at de er villige til å betale mer, men bare 42 prosent av norske forbrukere sier de vil bytte energileverandør hvis den de bruker i dag ikke gjennomfører klimatiltak. Dette er under snittet i verden (54 %), og betydelig lavere enn Sverige (67 %) og Danmark (60 %).
- Selv om tallene for Norge i dag er lave sammenliknet med de globale tallene vil det være et betydelig søkelys på klimasaken her i landet i tiden fremover, ikke minst som følge av Nobels Fredspris til Al Gore. Det er sannsynlig at norske forbrukere vil komme etter, og norske bedrifter kan dermed se dette som en sjanse til å ligge i forkant, sier Nils Øveraas.
Klimaendringene gir store utfordringer for toppledere i alle bransjer. Rask og god tilpasning er avgjørende for bedrifter som skal håndtere disse problemstillingene. Klimaendringene gir også store muligheter for næringslivet.
Undersøkelsen omfatter 7526 personer i 17 land i Nord-Amerika, Europa og Asia. Den ser på ulike oppfatninger av klimaproblematikken og i hvilken grad forbrukere tar hensyn til klima ved valg av energileverandør.