Norge er i krig

Publisert: 9. november 2007 kl 08.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Major og psykiater Reichelt, som er fagansvarlig for Forsvarets psykiatri og stressmestring, mener det er uheldig for soldatenes psykiske helse at statsministeren og forsvarsministeren nekter å si at Norge er i krig, skriver Dagbladet fredag.

- Det er en sak å dø i en krig, da dør man som soldat. Når det ikke kalles en krig, blir det litt uklart hva man er død for, sier han.

En norsk soldat ble drept og en annen hardt såret i et veibombeangrep mot bilen de kjørte i går kveld. Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen vil likevel ikke si at Norge er i krig i Afghanistan.

- Det er krevende å bruke ordet krig, for det har mange juridiske forhold med seg. Men det er ikke tvil om at det har vært krigshandlinger det soldatene våre har stått i den siste uka, sier hun.

Major Reichelt liker ikke slike formuleringer.

- Jeg har ikke sans for slike formuleringer. Jeg fortsetter å kalle det krig, til de forlanger at jeg skal si noe annet. Jeg er redd for at det gjør noe med troverdigheten når folk får følelsen av at politikerne ikke vil kalle en spade for en spade, sier han.

Saken fortsetter under annonsen