138432932_bruba.jpg

NHO mener oljepengene brukes feil

Publisert: 5. mars 2010 kl 09.18
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I beste fall har bare 10-12 prosent av de brukte oljepengene de siste årene gått til utdanning, forskning, veier og jernbane.

Det står i skarp kontrast til det politikerne utarbeidet som prinsipper for bruken av oljepengene i 2001, fastslår Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i sin ferske kvartalsrapport Økonomisk overblikk, som ble lagt fram torsdag.

- Her har politikerne en jobb å gjøre for å komme tilbake til handlingsregelens gode formål, sier NHO-direktør for næringspolitikk, Petter H. Brubakk.

Rammeoverføringer

NHOs beregninger viser at 4 prosent av pengene har gått direkte til forskning, utdanning og samferdsel. I tillegg går mellom 30 og 40 prosent av rammeoverføringene til kommunene til transport og utdanning.

- Å inkludere kommuneforvaltningen gjør bildet noe bedre, men endrer på ingen måte hovedkonklusjonen om at kun en marginal andel av den økte petroleumspengebruken er prioritert på de områder handlingsregelen tilsier, sier Brubakk.

Ikke nok oppmerksomhet

Saken fortsetter under annonsen

Han mener problemet ligger i at det ikke har vært nok oppmerksomhet rundt økonomien på sikt.

- Vi har noen gode år bak oss. Og det er en fare for at vi lener oss litt vel mye tilbake og tar ting som de kommer istedenfor å investere i for eksempel infrastruktur. Det er gode eksempler de to siste månedene på mange unnlatelsessynder innen jernbane som vi nå betaler for, sier Brubak til NTB.

Det imidlertid ikke for sent å gjøre noe med prioriteringene av oljepenger, men tiden begynner å bli knapp, mener NHO-direktøren. (©NTB)