138420314_gronn.jpg

Mulig klimaveto

Publisert: 22. september 2009 kl 09.51
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
- Vi er forberedt på å forlate forhandlinger som kan resultere i enda en voldtekt av vårt kontinent, har Etiopias statsminister Meles Zenawi uttalt.

Han skal representere den Afrikanske union (AU), med 53 medlemsland, under klimaforhandlingene i København i desember.

Zenawi gjorde det tidligere denne måneden klart at dersom rike land ikke legger pengene på bordet for at fattige land skal kunne tilpasse seg klimaendringene, vil AU legge ned veto mot en klimaavtale i København.

Dette er en helt reell trussel fastslår klimapolitisk rådgiver i Kirkens Nødhjelp, Harald Nyeggen Sommer, overfor avisen.

Han understreker at det ikke holder for de afrikanske representantene at rike land gir penger, men at rike land også må forplikte seg til tilstrekkelige utslippsreduksjoner. Landene ønsker ikke å komme i en situasjon hvor de er avhengig av almisser.

Det vil koste de fattige landene 100 milliarder dollar årlig å tilpasse seg klimaendringer, har FN anslått. AU krever 67 milliarder årlig til de afrikanske landene alene.

Hundre fattige land har dessuten gått sammen om å foreslå at rike land kutter 40 prosent innen 2020. Norges statsminister Jens Stoltenberg uttalte i går at han er villig til det, dersom det kan bidra til en god klimaavtale i København.

Saken fortsetter under annonsen

Dersom AU legger ned veto, tror ikke Sommer i Kirkens Nødhjelp at det blir noen avtale. Han viser til at de afrikanske landene har stor symbolmakt dersom de marsjerer ut av forhandlingene.

Forskningsleder Asbjørn Aaheim ved Cicero senter for klimaforskning tror det motsatte. Han peker på at kontinentet slipper ut lite, og trolig heller ikke vil øke mye i årene som kommer.

- Et afrikansk veto vil trolig bety lite med mindre det får en dominoeffekt, sier Aaheim til avisen.