Millioner til presidentvenn

Publisert: 1. mars 2010 kl 08.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Kampen om å få utvinne olje i havet utenfor Ghana kan koste Aker ASA de 190 millioner kroner selskapet - verdien av de 5 prosent av selskapet som Aker eier med 85 prosent og det statlige oljeselskapet GNPC med 10. Året er 2008. De 5 prosentene gikk Chemu Power Ltd., eid av en venn av tidligere president John Kofuor, skriver VG.

Avtalen ble ratifisert av Ghanas parlament i november i fjor, men i mellomtiden har det vært regjeringsskifte og en av Akers konkurrenter - Anadarko - vil ha en ny vurdering av den av. Det har ført til at energiministeren i Ghana rett før årsskiftet skriver at Akers lisens er ugyldig.

Anadarko mener Akers lisens strider mot amerikansk korrupsjonslovgivning. Her står det blant annet at det skal avklares om involverte har "personlig eller profesjonelle bånd til myndighetene". Det mener Anadarko og samarbeidspartner Hess at presidentvennen i Chemu Powers har. Tilsvarende finnes ikke i den norske korrupsjonsloven, skriver VG.

Påstanden om at lisensen er ugyldig avvises av Aker og selskapet sendte sin investeringsdirektør til Ghana i forrige måned for å møte energiministeren. Lisensen Aker har i Ghana kan være gull verdt, skriver VG.

Saken fortsetter under annonsen