Mer sunn mat

Publisert: 30. januar 2008 kl 15.49
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

EU-kommisjonen la i dag fram et forslag om revisjon av EUs bestemmelser om merking av matvarer. Kommisjonen ønsker å gjøre matvaremerkingen bedre og mer relevant i forhold til behovet til EUs forbrukere. Målet er at EU-borgerne skal velge sunnere matvarer.

Ifølge forslaget skal ale ferdigpakkede matvarer foran på pakningen være oppgitt næringsinnhold. Også energiinnholdet i alkoholholdige drikker skal oppgis.

Det stilles også krav til hvordan den obligatoriske, øvrige opplysningene skal presenteres på etikettene. Her kan medlemslandene legge til flere opplysninger etter nasjonale ordningen, om de ikke kommer i konflikt med EU-reglene.

Merkingen av allergener - stoffet som kan påvirke allergier - skal utvides til også å omfatte matvarer som ikke er innpakket. Det vil også omfatte restauranter og storkjøkken

Endringene nå er en ytterligere harmonisering av reglene for matvaremerking i EU, og næringslivet venter at dette skal gi likere velkår i markedet.

- Etikettene på matvarene kan ha stor betydning for forbrukernes beslutning om hva de skal kjøpe. Er de forvirrende, har for mange opplysninger eller er villedende, er de mer til skade enn gagn for forbrukeren. Dette forslaget tar sikte på sikre at matvarene er merket med de vesentligste opplysningene på en klar og lesbar måte, sa EU-kommissær for helse og forbrukerbeskyttelse, Markos Kyprianou, da forslaget ble lagt fram.

Saken fortsetter under annonsen