Menneskerettigheter på topp

Publisert: 18. juli 2007 kl 10.25
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Det viser en omfattende undersøkelse analyseselskapet Perduco har utarbeidet for KLP Forsikring om nordmenns holdninger til etiske investeringer. Nordmenn rangerer brudd på menneskerettigheter (93,9 prosent), brudd på arbeidstakerrettigheter (92,0 prosent) og korrupsjon (91,9 prosent) høyest av de faktorene de ikke ønsker at pensjonsleverandørene skal være assosiert med.
Deretter følger miljøskader, pornograf, våpen og tobakk. Nordmenn bryr seg ikke like mye om en pensjonsleverandøren investerer penger i alkohol, hvor andelen er 42,4 prosent.

Selge seg ut

Dersom en pensjonsleverandør oppdager at den har investert penger i et selskap som driver uetisk, mener et flertall at det er mest riktig å trekke seg ut av selskapet eller forsøke å påvirke selskapet til å drive etisk.
- Dette harmonerer godt med investeringspolitikken til KLP, alle finansinvesteringer gjøres på bakgrunn av etiske vurderinger. Vi ser at dette har gitt resultater og store internasjonale selskaper som Coca-Cola, Marriott og Siemens har endret atferd, sier kommunikasjonsdirektør Ole Jacob Frich i KLP.
- Det finnes mange måter å ta sosialt ansvar på - også som investor. KLP har valgt den strategien som kalles negativ filtrering. Det betyr at vi selger oss ut av selskaper som assosieres med brudd på FN-normer, samt produsenter av tobakk. Dette kombinerer vi med dialog med de ekskluderte selskapene. I tillegg er vi aktive eiere som bruker vår stemmerett, og andre virkemidler for å påvirke selskapene til en positiv utvikling, sier Ole Jacob Frich.

Saken fortsetter under annonsen