tromskraft_logo.jpg

Mener omdømmet til Troms Kraft er svekket

Publisert: 22. september 2010 kl 09.35
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

– Det virker som en del folk bruker Troms Kraft som en egen lekegrind der det framstår uklart hva de driver med. Men det de nok har som mål er å privatisere deler av selskapet – å selge ut og frata folk i Tromsø verdiene som ligger i selskapet, selv om de gjerne heller vil snakke om behov for kapital, sier Rønningsbakk til NTB.

Omdømmetap

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen deler Rønningsbakks vurdering av at omdømmet til det solide kraftselskapet har fått en alvorlig knekk. Han antyder overfor iTromsø http://www.itromso.no/ at ledelsen bør gå, noe administrerende direktør Oddbjørn Schei avviser blankt.

– De må legge seg flat, innrømme og beklage, sier Blindheim til avisen.

Torsdag skrev iTromsø at den nå avgåtte lederen av bedriftsforsamlingen leide inn seniorrådgiver Jan Erik Larsen i First House til å påvirke partifeller før representantskapsmøtet i Tromsø Arbeiderparti.

Ap i Tromsø sitter i en nøkkelrolle for å få gjennom eierskapsmeldingen som åpner for å få en tredel fremmed og offentlig kapital inn i selskapet. Troms Fylke og Tromsø kommune har de siste 10 årene tatt ut 1,2 milliarder kroner i utbytte.

– Med en tredel av selskapet på utenlandske hender, ville 400 millioner av dette utbyttet gått ut av landet. Målet for en gruppe bak eierskapsmeldingen var å delprivatisere selskapet. Men det ble inngått et slags kompromiss, der det skulle komme offentlige eiere. Jeg tror den store tanken er å få inn utenlandske selskaper som det finske Fortun, som er børsnotert i Helsingfors med den finske stat som hovedeier, sier Rønningsbakk.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke overrasket

Han er ikke overrasket over at det er sentrale Arbeiderparti-medlemmer i Tromsø som i forrige uke ble avslørt som de sentrale spillerne i påvirkningen som First House døpte «Operasjon Troms».

– Det var den første Stoltenberg-regjeringen som i 2001 delprivatiserte Statoil og Telenor. Å jobbe for en eierskapsmodell i Troms Kraft som vil åpne for privatisering, er en kurs som folk på høyresiden i Arbeiderpartiet står for. Det er alliansen med SV og LO som er årsaken til at den rød-grønne regjeringen har stått så klart på offentlig eie av kraftselskaper, sier Rønningsbakk.

Milliardkjøp

– Vi vet ikke hvem som blir neste eier, dersom man først begynner å selge selskaper. Det viser historien med Dong i Salten Kraftsamband, sier Rønningsbakk til NTB.

Han viser til at Troms Kraft kjøpte i sommer aksjeposter i Nordkraft og Salten Kraftsamband (SKS) for 2,2 milliarder kroner fra danske Dong Energy. Oppkjøpet vakte sterke politiske reaksjoner i Bodø og Narvik. De offentlige eierne i Troms Kraft, Troms fylke (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent) inviterte på sin side Nordland fylke med på eiersiden i Tromsø.

– Rydd opp

Saken fortsetter under annonsen

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland stilte seg positiv, men har nå fått kraftige betenkeligheter.

– Vi investerer ikke en eneste krone i Troms Kraft uten at det blir ryddet kraftig i den ukulturen som nå er avdekket i selskapet, sier Eriksen til Nordlys.

Han mener det ikke holder å skifte ut lederen for bedriftsforsamlingen, og sier seg lite imponert over forsøkene på manøvrering for å få private inn i Troms Kraft.

– Vi har solid erfaring for at offentlig eierskap sikrer fellesskapets interesser, sier Eriksen til Nordlys. (©NTB)