Mener Norge bør presse Kina til åpenhet

Publisert: 17. april 2008 kl 15.19
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Til tross for protester fra Kinas ambassade i Norge, tok norske stortingspolitikere imot en representant for den tibetanske eksilregjeringen torsdag. Informasjons- og utenriksminister Kesang Y. Takla oppfordrer norske politikere til å opprettholde trykket mot kinesiske myndigheter fram mot OL for å tvinge fram åpenhet og reformer i Tibet.

- Bør åpne opp

- Kina hevder at alt er i orden og at de ikke har noe å skjule for verden i Tibet. Da synes vi de skal åpne opp og tillate frie medier å komme inn i landet, sa Takla da hun ble ønsket velkommen til Stortinget.

Den vevre kvinnen, som er bosatt i India, ble tatt imot på Løvebakken foran Stortinget av Olav Gunnar Ballo (SV) og Olemic Thommessen (H) som forsikret både henne og den oppmøtte pressen om at det var et samlet storting som sto bak invitasjonen av henne.

Den tibetanske utenriksministeren fortalte at tusenvis av personer var blitt tatt av politiet etter den siste tidens demonstrasjoner. Hun vil likevel ikke oppfordre til boikott, men håper fremdeles at oppmerksomheten mot Kina kan lede til en oppmyking i Tibet.

Viktig anledning

- Jeg tror den Internasjonale olympiske komité håpet at det ville føre til mer åpenhet i Kina da landet ble tildelt OL. I stedet har det motsatte skjedd, sa Takla.

Saken fortsetter under annonsen

- Det som er interessant for oss er høre hvilke virkemidler hun tror på nå som det skal avholdes OL i Kina. På hvilken måte kan Vesten påvirke nå for å bedre menneskerettighetene i Kina, sier Olav Gunnar Ballo til NTB.

Også Olemic Thommessen mener de olympiske leker gir en viktig anledning til å dra opp situasjonen i Tibet og til å rette blikket på menneskerettighetene i Kina.

- Det er viktig å ikke glemme slike ting. Jeg tror også det er viktig at de som er undertrykt føler at de blir sett og at de føler (©NTB)