Mener høyesterettsdommere var inhabile

Publisert: 25. april 2009 kl 10.24
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Dykkerne tapte sitt erstatningssøksmål mot staten i tingretten, men ønsket ikke å gå veien om lagmannsretten. Begrunnelsen var blant annet at hvis saken drar ut i tid, vil flere av dykkerne kunne dø før de får noen erstatning. Høyesterett avslo begjæringen i januar i år.

Dykkerne og deres advokat Marius Reikerås mener at tre høyesterettsdommerne som har behandlet deres sak var inhabile. De har felles forretningsmessige interesser med advokaten som førte saken for staten, skriver nordsjødykkerne i et brev til EMD.

Nordsjødykkernes advokat viser til at høyesterettsjustitiarius Tore Schei og dommerne Arnfinn Bårdsen og Torill Øie har deltatt i en komité som utarbeidet ny tvistemålslov. Statens prosessfullmektig i tingrettssaken som nordsjødykkerne tapte, advokat Christian H.P. Reusch hos Regjeringsadvokaten, var sekretær for denne komiteen Alle fire har senere vært medforfattere av en bok om loven. Det innebærer at de har felles økonomiske og profesjonelle interesser, og det reiser tvil om dommernes habilitet, mener nordsjødykkerne.

Dykkerne klager også over at Høyesterett ikke la fram en skriftlig begrunnelse for sin avgjørelse om å nekte saken fremmet direkte for Høyesterett. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen