138434585_796px.jpg
Sankta Theresia katolske kirke, Hønefoss

Mener den katolske kirken tiltrekker seg pedofile

Publisert: 8. april 2010 kl 10.17
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- De søker steder der de kan få kontakt med barn og ungdom, og i alt menighetsarbeid har prester kontakt med barn og ungdom, sier han til VG Nett.

Han understreker at han håper at kirken ikke har blitt noe tilfluktssted for disse.

Teolog Idar Kjølsvik ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har fulgt skandalesakene i den katolske kirken med stor interesse.

- Overgrep er et særlig problem i den katolske kirken. Sølibatet fører til en opphopning av prester som av ulike grunner, for eksempel pedofili, ikke kan leve i normale parforhold. Den katolske kirken trenger alminnelige, gifte prester som får normalt utløp for seksualiteten sin, sier han.

Tidligere domkantor ved St. Olav domkirke og leder for Taperforeningen, Olav Rune Ekeland Bastrup, er uenig i at overgrep er et større problem i den katolske kirken enn i andre institusjoner.

- Alle lukkede institusjoner har kultur for å være overgrepsarenaer. Dette er ikke typisk for den katolske kirken, sier han.

Tidligere katolsk prest i Oslo, Rudi Kessel, tror heller ikke at den katolske kirken i særlig grad tiltrekker seg pedofile.

Saken fortsetter under annonsen

- Men jeg tror nok at alle prester, som avla løftet uten kanskje helt å se hva dette ville innebære, kan få utløp for sine seksuelle behov i en eller annen form når anledningen byr seg, sier han. (©NTB)