138436206_ersow.jpg

Marsjordre for klimahandling

Publisert: 12. mai 2010 kl 09.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- Alle som er aktører i arbeidet med å tilpasse det norske samfunnet til vesentlige klimaendringer, må starte arbeidet nå. De må se på hva det betyr for kommunen, etaten eller sektoren man har ansvar for, og identifisere hva som må endres for å ta høyde for nødvendige endringer på grunn av klimaet, sier Solheim.

Vet nok

Han fikk tirsdag overlevert resultatet av et seks år langt arbeid med å lage en nasjonal rapport som viser konsekvensene av klimaendringene i de norske nordområdene.

NOR-Acia-rapporten viser at det norske Arktis generelt blir varmere, men at det er store lokale variasjoner. Den mest ekstreme temperaturendringen er ventet øst for Svalbard, der årsmiddeltemperaturen kan stige 8 grader celsius fram mot år 2100.

Mindre havis

Forskerne forventer at havisen vil fortsette å minke i utbredning og ikke minst i tykkelse. Havet blir varmere og økosystemene vil forandres. I Nord-Norge kan vi forvente at havnivået vil stige med 40-95 centimeter fram til århundreskiftet.

- Vi antar at vi i arktiske området vil se en del selvforsterkende mekanismer slå inn. Disse mekanismene vil øke effekten av de globale klimaendringene. Endringene i klimaet vil gjøre at vi blir mer sårbare for effekten av miljøgiftutslipp, sier assisterende direktør Bjørn Fossli Johansen ved Norsk Polarinstitutt.

Saken fortsetter under annonsen

Havforsuring

Ett av forholdene han og miljøvernministeren uttrykker bekymring for, er at vi ikke kjenner graden eller effekten av havforsuring. I dag tar verdenshavene opp 25 prosent av CO2-utslippene til atmosfæren. Når havet tar opp mer CO2 enn tidligere, slår det ut i en forsuring av saltvannet.

Vet nok

- Vi kan ikke vente til vi har full og presis informasjon om alle forhold før vi handler. Vi må både se hva som må gjøres med en gang, og hva vi trenger å vite mer om, sier Solheim.

Han understreker at det norske samfunnet må være ett av verdens best rustede land til å håndtere utfordringene et varmere klima representerer.

Kraftig signal

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener rapporten er et kraftig signal om at det haster å få ned de norske klimagassutslippene.

Saken fortsetter under annonsen

-Dette er rapporten statsministeren må ha liggende på nattbordet, sier han. Første bud for å ta vare på nordområdene, er å få ned klimagassutslippene både i Norge og på verdensbasis. Naturvernforbundet la i forrige uke fram forslag om ei krisepakke for klimapolitikken, og mener behovet for raske ekstratiltak er blitt enda større etter dagens rapport.

Verdens Villmarksfond (WWF) sier seg misfornøyd med gapet mellom regjeringens retorikk og faktiske klimainnsats.

- Dette er kunnskap som er velkjent for regjeringen. Det er påfallende at de fortsatt nøler både med å sette i gang nasjonale klimakutt og innenlands klimatiltak, og samtidig fortsetter oljeutvinningen. Nå bør man satse på en fullstendig omlegging til grønn fornybar energi, sier fagsjef Nina Jensen i WWF Norge til NTB.