Mannspanelet vil fjerne typiske mannsidealer

Publisert: 3. mars 2008 kl 08.56
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Machoidealer som styrke og kontroll må bort, mener Mannspanelet.

- Mange blir ikledd en rolle som de ikke nødvendigvis føler seg bekvemme i. Men å bryte ut betyr femi. Jeg har selv blitt kalt for femi av kameratene mine fordi jeg leder Mannspanelet, sier Arild Stokkan-Grande (Ap) til Aftenposten.

Panelet har etter lange og mange diskusjoner konkludert med at nettopp endringer i mannlige idealer er vesentlig for å bekjempe vold mot kvinner. Menn har en rekke idealer som skal oppfylles, og når de ikke klarer å leve opp til ett eller flere av idealene, kan vold være en måte å gjenopprette tapt ære.

Mannspanelet mener at mannen må kaste verdier som individualisme, forsørgerrolle, styrke og dominans. Det må bli slutt på å ikke snakke om følelser, og menn skal ikke lenger ta det som en mann. Kontroll og macho er fyord.

- Det mest håpløse uttrykket jeg vet er «ta det som en mann». I det ligger typiske idealer for hvordan menn skal være, sier Stokkan-Grande.

Panelet vil at menn skal tørre å be om hjelp, vise omsorg for andre, og være opptatt av nære relasjoner.

- Vi får ofte høre at dette er feministpjatt. Å endre idealene blir sett på som en trussel mot trygge rammer. Men det er helt nødvendig for å komme videre i den viktige kampen mot vold mot kvinner, sier Stokkan-Grande. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen