Lundteigen vil ha grådighetskommisjon

Publisert: 27. oktober 2008 kl 06.59
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
- Vi må sette ned en gruppe av alternative økonomer til å foreta en full gjennomgang av systemet og komme opp med nye lover og forskrifter. Utvalget må bestå av folk som er kritiske til dagens system, sier finanspolitisk talsmann Per Olaf Lundteigen i Senterpartiet til Stavanger Aftenblad.
Han ser med interesse på forklaringen den tidligere sentralbanksjefen i USA, Alan Greenspan, har om finanskrisen - grådighet som førte til at ingen tok seg tid til å vurdere risikoen skikkelig.

- Stemplet som en raring

- Jeg har holdt utallige innlegg i Stortinget hvor jeg har påpekt at det bærer galt av sted, men har blitt stemplet som en særing og en raring, sier Lundteigen.
- I Norge har vi brukt mer enn vi har spart. Gjeldsveksten har vært på rundt 12 prosent hvert år. For to år siden foreslo jeg en gjeldsgrense tilsvarende to millioner kroner per skatteyter. Det ville verken statsminister eller finansminister høre snakk om. Jeg har vært mot at oljefondet skulle investere i aksjer. Men, nei. Bonuser og opsjoner, - jeg har hele tida vært kritisk til det. Hva har jeg blitt møtt med? Vi må ha insentiver. Insentiver til å ta flere sjanser, sier Lundteigen.

- Bør be Lundteigen om unnskyldning

Lundteigen får støtte fra professor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.
- Lundteigen har sagt fra og blitt stemplet som en tulling. De som har gjort det, burde be ham om unnskyldning, sier Grytten, professor i økonomisk historie ved NHH i Bergen.
Økonomiprofessoren trekker tre lærdommer av det som har skjedd:
- Hvis markedet gir signal om at det vil og bør korrigere seg, må politikerne la det skje. Det betyr at vi må tåle moderate nedgangstider. Hvis ikke ender det med en kjempekrise som nå.
- Vi kan ikke kan kjøre en ekspansiv penge- og kredittpolitikk så lenge. Vi må ikke være krye over at børsen stiger med 45 prosent hvert år. Det er et faresignal! For sterke oppgangstider for lenge er farlig.
- Det er viktig med et sterkt kredittilsyn internasjonalt. Det har vi heldigvis i Norge. Men myndighetene må følge mer nøye med og være mer selvkritiske.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)