Kultur før business

Publisert: 22. mai 2008 kl 15.58
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Jeg tror ikke på at bistandsprosjekter utviklet og ledet av næringslivsledere fra Norge i samarbeid med en rik middelklasse i utviklingslandene, vil løfte mange ut av fattigdom. Jeg tror ikke at «businessledelse» er svaret på de utfordringene vi står overfor, sier han.

Resultatorientert

Utgangspunktet er at professor Anne Welle-Strand ved Senter for utviklingsstudier og mikrofinans ved Handelshøyskolen BI i sin tiltredelsesforelesning etterlyste en mer profesjonell ledelse av slikt arbeid. Med utgangspunkt i at ledelse er avgjørende for suksess eller fiasko - og at fiaskoene i norsk bistandsarbeid er mange og kostbare, mente hun at næringslivsledere hadde den orienteringen ledere i bistandsorganisasjonene tradisjonelt har manglet: Resultatorientering og kostnadsbevissthet, skrev Ukeavisen ledelse i nummer 18 for i år.

Businessledelse

- Jeg er enig med Anne Welle-Strand i at ledelse er utrolig viktig og utgjør en enorm forskjell. Jeg tror det også er riktig, som hun sier, at det er vanskelig å få nødvendige midler til å forske på dette viktige feltet. Men jeg tror ikke innføring av «businessledelse» er det som skal til for å løse ledelsesutfordringene i bistandsarbeidet. Jeg er dessuten skeptisk til at forskningsinstitusjonene skal sette forskningsagendaen. Da får vi ofte et fokus som ikke er relatert til de problemene vi sliter med i praksis. Jeg vil også sterkt understreke at evalueringer viser at mye av bistandsarbeidet har vært godt. Bildet Welle-Strand tegner er i beste fall svært unyansert, fortsetter Lemvik.

Saken fortsetter under annonsen