Kritisk til StatoilHydro

Publisert: 8. januar 2008 kl 08.57
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Tidligere Saga-sjef Diderik Schnitler har hevdet overfor Dagens Næringsliv at Statoil og Hydros utbetalinger for å drive oljevirksomhet i Angola er langt verre enn den libyske konsulentavtalen Schnitler inngikk før Hydro kjøpte Saga og som StatoilHydro nå gransker. I 2000 og 2001 betalte Hydro 60 millioner kroner til en libysk konsulent for å komme inn på markedet. Schnitler mener pengene gikk til våpenkjøp.

Jan Borgen sier til Dagens Næringsliv i dag at Økokrim bør ta fatt i saken nå. Han støttes av forsker Tina Søreide ved Christian Michelsens Institutt.

- Her er det indikasjoner på korrupsjon. Hydro og Statoil kan ha nytte av å granske seg selv. Men det er normalt ikke tilstrekkelig at de som mistenkes for noe kriminelt også utfører etterforskningen av seg selv, sier hun til DN og mener det offentlige må på banen.

Utviklingsminister Erik Solheim sier til avisen at han ikke kjenner den konkrete saken, men at selskapene generelt bør påse at penger som betales ikke går i lommen på enkeltpersoner. Han mener samtidig at ikke selskapet har ansvaret for hva andre stater bruker pengene de får inn til.

Saken fortsetter under annonsen