Krever tvungen lønnsnemnd i melkestreiken

Publisert: 14. juni 2008 kl 11.23
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
Opptrappingen av meieristreiken fører til at nesten tre millioner liter melk må tømmes ut hver dag, noe som tilsvarer tre firedeler av hele den norske produksjonen. Dette reagerer Framtiden i våre hender (FIVH) sterkt på.
Organisasjonens talsperson, Steinar Lem, mener det er etisk forkastelig å kaste god mat.
- I en verden med økende underernæring og sult kan vi ikke kaste mat i stort omfang. Meieristreiken har nå så store konsekvenser at regjeringen må gripe inn med tvungen lønnsnemnd, sier Lem til Nationen.

Per Olaf Lundteigen, bonde og stortingsrepresentant for Senterpartiet, er også blant bøndene som nå må begynne å tømme ut melken etter opptrappingen av streiken.
Han ser det etiske dilemmaet og forstår at bønder føler det er vanskelig å tømme melken i møkkakjelleren. Likevel mener han at tvungen lønnsnemnd ikke bør brukes i konflikter av denne typen.
- Jeg støtter ikke kravet om tvungen lønnsnemnd. Streik er et lovlig virkemiddel, også for meieriarbeidere. Dessuten kan det oppstå situasjoner der også bønder ønsker å holde tilbake melken i protest, sier Lundteigen.

Ifølge direktør Trond W. Nygren i Landbrukets Arbeidsgiverforening (LA), var det natt til i fredag og fredag formiddag for første gang kontakt mellom partene etter at streiken brøt ut for en uke siden. Det kan bety at konflikten er på vei mot en løsning.

Saken fortsetter under annonsen

(©NTB)