Krever klimaregnskap av regjeringen

Publisert: 4. desember 2008 kl 08.28
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
- I januar blir det ett år siden vi inngikk klimaforliket. Da er det viktig å se om vi er på rett vei, sier Høyre-leder Erna Solberg til NTB. Hun mener regjeringen er kommet til kort på flere områder.
- Vi er ikke en del av EUs kvotesystem fordi regjeringen insisterte på å lage snevrere kvoter. Vi har heller ikke kommet så langt på CO2-rensing som vi hadde ønsket, sier hun.
KrF slår fast at klimaforliket allerede er brutt.
- I klimaforliket står det at grønne sertifikater skulle være på plass innen 1. juli i år. Hvis ikke, skulle støttenivået til fornybar energi være like stort som om det grønne sertifikatmarkedet med Sverige var blitt etablert. Det har ikke skjedd, sier KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal til NTB.
Saken fortsetter under annonsen
Klimaforliket omfatter alle partiene på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet.

Etterlyser satsing

Høyre har foreslått å etablere et nasjonalt sertifikatmarked i påvente av enighet med Sverige om grønne sertifikater, men forslaget falt i Stortinget.
Regjeringspartiene mener et nasjonalt marked vil være for smalt og ønsker i stedet å satse videre på investeringsstøtte til fornybar energi, blant annet med henvisning til energinæringens ønsker om forutsigbare ordninger og rammebetingelser.
Saken fortsetter under annonsen
I statsbudsjettet settes det av 10 milliarder mer til Grunnfondet for fornybar energi og snaue 1,5 milliarder kroner til Enova, som ledd i arbeidet.
- Det er altfor lite. Jeg etterlyser en storstilt satsing som utløser utbygging av fornybar energi i Norge. Vi har store fornybare ressurser, som ikke vil bli utnyttet før regjeringen får på plass et bedre støttesystem, sier Holten Hjemdal.
Sverige venter på EUs fornybardirektiv før et fellesmarked med Norge kan etableres. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) tar sikte på å få på plass de grønne sertifikatene innen 1. oktober til neste år.
Saken fortsetter under annonsen
- Det er for lenge å vente til neste høst med å få på plass et fungerende marked. Tvert imot, så haster det. Utbyggingen av fornybar energi i Norge har stått stille i to og et halvt år, sier Holten Hjemdal.

Lover svar

Tirsdag la Statistisk sentralbyrå fram tall som viser at CO2-utslippene økte i 2007 til sitt høyeste nivå noensinne.
- Hvis vi skal klare å ta vare på kloden vår, må vi gå fra fossil til fornybar energi. Når regjeringen ikke leverer, er det en stor fare for at investorer vil plassere sine penger i prosjekter i utlandet i stedet, sier Holten Hjemdal.
Saken fortsetter under annonsen
Olje- og energidepartementet understreker overfor NTB at Enovas investeringsstøtteordning er tilført økte midler til Energifondet. Regelen om en øvre grense for støtte på 25 prosent av investeringskostnadene, er fjernet.
Likevel er det usannsynlig at CO2-utslippene vil gå ned med det første, mener Erna Solberg.
- Da Helen Bjørnøy var miljøvernminister, lovet hun mindre utslipp i 2009 enn i 2005. Det tror jeg vi kan se langt etter, sier Solberg.
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) lover å avgi rapport om hvor vidt klimaforliket er fulgt opp i praksis.
Saken fortsetter under annonsen
- Vi skal gå igjennom de ulike delene av forliket og se hvor langt vi er kommet. Stortinget skal bli orientert i løpet av januar, men vi må komme tilbake til hvordan dette skal skje, sier han. (©NTB)