138423506_regns.jpg

Korrupsjonsutsatt regnskog

Publisert: 22. oktober 2009 kl 09.42
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01
I årets statsbudsjett trapper den norske regjeringen opp satsingen på bevaring av tropisk skog med 31 prosent. Samtidig advarer Interpol om at FNs klima- og skogprogram gir grobunn for korrupsjon, skriver Vårt Land.

- Programmet er rett og slett for stort til at man klarer å overvåke det. Potensialet for kriminalitet er enormt, sier ekspert på miljøkriminalitet i Interpol, Peter Younger til The Guardian.

Younger advarer om at myndigheter og bedrifter kan rapportere om at skogområder bevares, mens de i realiteten blir hogget ned. Han reagerer på at han ikke kan se noe organ som har erfaring med kriminalitet har vært med å planlegge programmet.

Sjefen for regjeringens klima- og skogprosjekt Hans Brattskar erkjenner at korrupsjon er et stort problem, men mener det er verdt risikoen.

- Om vi ikke starter arbeidet nå, risikerer vi både å miste enorme tropiske skogområder og å tape kampen mot klimaendringer, sier han til Vårt Land.

Nå er FNs skogprogram i første fase, som går ut på å bygge systemer som kan forvalte pengene, ifølge Brattskar. Det blir også brukt betydelige ressurser på å etablere gode måle- og overvåkningssystemer for å måle avskogingsraten.

Først når landene har et minimum av systemer på plass, blant annet mot korrupsjon, kan de motta større overføringer, understreker han.

Saken fortsetter under annonsen