Kontrollerer om elevene er sikret mot mobbing

Publisert: 13. februar 2009 kl 08.15
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

Solhjell skrev torsdag under på et nytt manifest mot mobbing sammen med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), representanter for KS og lærerorganisasjonene i skolen samt elever fra Nortvet skole i Oslo.

I forbindelse med undertegningen på Statsministerens kontor, lovet Solhjell opptrapping og forsterket innsats mot mobbing i skolen. Han annonserte blant annet at bevilgningene over statsbudsjettet mot mobbing skal dobles. Det skal utarbeides et eget program for et inkluderende miljø i skolen, og læreren skal lære å motarbeide mobbing i skolen ved at det opprettes et tvungent fag i lærerutdanningen som skal hete pedagogikk og elevkunnskap.

Det fjerde manifestet

Målet er at arbeid mot mobbing skal være en del av det ordinære arbeidet i skolen, og at arbeidet mot mobbing skal gjennomsyre skolenes virksomhet, påpeker Solhjell.

Manifestet mot mobbing 2009-2010 er det fjerde manifestet mot mobbing i skolen fra ulike regjeringer de siste årene. Statssekretær Lisbet Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet sier at manifestene mot mobbing ikke har minsket mobbingen i tilstrekkelig grad.

- Det vi ser er at mobbetallene går ned i forbindelse med slike antimobbekampanjer. Når skolene går løs på mobbeproblemet etter programmet, ser vi at det har virkning. Men arbeidet mot mobbing er noe som må foregå hele tiden, det er en kontinuerlig prosess. Det er jo stadig nytt påfyll av skoleelever, sier hun til NTB.

Straffansvar

Saken fortsetter under annonsen

Den beste oversikten over tall og opplysninger om mobbing i skolen får myndighetene fra Elevundersøkelsen, som gjennomføres hvert år. Dessuten er det en del forskere som kartlegger mobbing i skolen, opplyser Rugtvedt.

Opplæringsloven har en paragraf som innebærer straffansvar for mobbing. Skoler som ikke følger opp alvorlige mobbesaker kan ifølge Rugtvedt straffeforfølges. Men denne «mobbeparagrafen» blir ikke prøvd i stor nok grad, påpeker hun.

I Sverige bruker man ifølge Rugtvedt en lignende bestemmelse hyppigere, men der ender slike saker oftest med forlik.

- Vi skal se om vi kan lære noe av den juridiske oppfølgingen av mobbesaker som man har i Sverige, sier Rugtvedt.

KrF-forslag

KrFs skolepolitiske talskvinne, Dagrun Eriksen, sier hun er glad for regjeringens manifest mot mobbing, men hun er svært bekymret over at 10.000 flere barn blir mobbet i skolen nå sammenlignet med for fire år siden.

Som strakstiltak foreslår KrF at det ansettes et mobbeombud i hvert fylke. Elever og foreldre må ha et sted de kan henvende seg, og ombudene kan være pådrivere for at skolene jobber mot mobbing.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen må også stille krav til skolene om at de enten skal ha et antimobbeprogram eller en handlingsplan mot mobbing, opplyser Dagrun Eriksen til NTB.