Kontroll av arbeidstid er ikke mobbing

Publisert: 5. juni 2008 kl 16.32
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

- En slik kontroll kan synes som et drastisk tiltak, men arbeidsgiveren gjorde ikke noe forsøk på å hente innhold ut av kvinnens maskin, presiserer Nicolay ­Skarning i advokatfirmaet Bull & Co. Han førte saken for arbeidsgiveren, et mellomstort bilverksted i Oslo.

- Den eneste hensikten med kontrollen var å forsøke å finne ut når maskinen hadde vært brukt, for på den måten å forsøke å klarlegge om kontorsjefen hadde vært på jobb på de tidspunktene hun selv hevdet. Verken nettadresser, e-post eller andre dokumenter ble rørt. Derfor godtok retten at denne kontrollen ble gjort, og avviste kvinnens påstand om at undersøkelsen innebar noen form for trakassering, fremholder han.

Trakk ikke seg selv

Konflikten oppsto høsten 2005. Kontorsjefen hadde blant annet ansvar for lønnsutbetalingene i bedriften, som hadde cirka 20 ansatte. En revisorrapport viste uregelmessigheter i hennes utbetalinger til seg selv. Hun hadde unnlatt å trekke seg selv i lønn for ni feriedager, med det resultat at hun hadde fått både lønn og feriepenger for den samme perioden. Hun hevdet at dette skjedde etter muntlig avtale med daglig leder og eier, noe denne benektet. Tvert imot ga sjefen uttrykk for at dette var en sak bedriften så svært alvorlig på, og at han ville vurdere å be henne si opp sin stilling.

I forbindelse med uenigheten om lønnsutbetalingen fikk arbeidsgiver i tillegg mistanke om at kontorsjefen ikke hadde vært på jobb i hele den foreskrevne arbeidstiden. Dette var bakgrunnen for at datamaskinen ble kontrollert. Da rapporten om datamaskinens brukstider forelå, mente arbeidsgiver at denne dokumenterte et relativt stort fravær.

Kontorsjefen benektet dette på det sterkeste, og klarte også å dokumentere at rapporten inneholdt feil. Blant annet kunne hun ved hjelp av logger fra bedriftens bankforbindelse påvise at hun hadde utført økonomiske transaksjoner på tidspunkter hvor hennes arbeidsgiver mente at hun ikke hadde vært på arbeid. Hun ble suspendert fra jobben med lønn mens forholdene ble forsøkt avklart, en suspensjon som varte i tre måneder våren 2006.


Saken fortsetter under annonsen