138329612_marti.jpg

Kolberg vil flå den nye overklassen

Publisert: 24. juni 2008 kl 08.48
Oppdatert: 23. mai 2016 kl 22.01

I et intervju med NRK mandag, går Ap-sekretær Martin Kolberg til frontalangrep på det han kaller den «nye overklassen» i Norge. Han mener de

nyrike kaster seg inn i den politiske debatten på en vulgær måte og sier han vil flå dem.

- Når jeg sier at jeg vil flå de rike i Norge, er det egentlig en øyeblikksreaksjon på den måten noen av de med mye penger i Norge har opptrådt på i den offentlige debatten den siste tiden. Jeg tror mange mennesker med penger her i landet skammer seg over den måten å opptre på, sier Arbeiderpartiets velkjente sekretær til NTB.

Skatteskjerpelser

- Vi får forsøke å flå de rike så godt vi kan ved å fortsette den linjen regjeringen følger med skjerpelser i formuesskatten, sier Kolberg.

Han understreker at det selvsagt ikke betyr at regjeringspartiene bryter skatteforliket i Stortinget.

Kolberg mener vi står ved et tidsskille der det finnes en vulgær overklasse som mener at pengemakt er en demokratisk legitim makt, noe Kolberg mener er helt uakseptabelt.

Saken fortsetter under annonsen

Det som særlig har fått Kolberg til å se rødt den siste tiden er finansmannen Ola Mæhles refsing av regjeringen gjennom norske medier fra sin 50-årsfeiring i St. Tropez i Sør-Frankrike.

Vulgær overklasse

- Det å ha et barn på skole i Norge koster rundt en million kroner. Det skal betales. Ola Mæhle betaler 200 kroner i skatt til det norske samfunn. Så sitter han i et stort selskap nede i Frankrike, et selskap som visstnok kostet 10 millioner kroner,- og hoverer- og sier at det norske samfunnet er skakkjørt. Det er det grunn til å reagere på, og det er grunnen til at jeg bruker uttrykket «vulgær overklasse», sier Kolberg.

Ola Mæhle sier til NRK at han ikke vil delta i noen debatt med Kolberg.

- Jeg vil ikke delta i denne formen for skittkasting, jeg tror ikke Arbeiderpartiet vinner valget på denne måten, skriver Mæhle i en tekstmelding.

Lener seg på Høyre/Frp

Ifølge partisekretæren støtter denne type rikfolk nå åpent et samarbeid mellom Høyre og Fremskrittspartiet.

Saken fortsetter under annonsen

- Jeg venter at Høyre og Frp nå vil si at dette tar vi egentlig ganske mye avstand fra, sier Kolberg.

Men Høyre-leder Erna Solberg vil ikke uten videre debattere på Martin Kolbergs premisser. I NRK mandag kveld var hun mest opptatt av Kolbergs debatteknikk som hun betegnet som en røyklegging av viktige samfunnsproblemer.

- Ola Mæhle og andre er personer som av og til å støtter oss, men vi mottar mindre penger enn Arbeiderpartiet gjør, sier Solberg.

Debatteknikk

- Regjeringen har så vanskelig for å debattere det den ikke får til. Det gjelder sykehuskøer og andre problemer. I stedet velger partiet utspill av den typen Kolberg kommer med nå. Det er fordi partisekretæren ikke vil stå til ansvar for de løftene de rødgrønne ga, og som de nå ikke kan innfri, sier Erna Solberg.

- Jeg er enig i at demokratisk makt dreier seg om å stemme, om å organisere og det dreier seg om å jobbe. Dessuten skal folk betale skatt i dette landet, enten man gjør det ved å skaffe arbeidsplasser eller ved å betale direkte skatt. Det er like viktig begge deler, sier høyrelederen.

(©NTB)

Saken fortsetter under annonsen